Jaarlijkse Gordel laat mensen voor het eerst kennismaken met veldrijden

2015-topdag-fietsers-ftr.jpg
© Gordelfestival
| De Gordel, dat zijn wandel- en fietstochten van verschillende afstanden doorheen de Vlaamse rand
© Gordelfestival
| De Gordel, dat zijn wandel- en fietstochten van verschillende afstanden doorheen de Vlaamse rand

Het jaarlijkse fiets- en wandelevenement de Gordel krijgt dit jaar een nieuwe activiteit. Voor het eerst wordt een cyclocrossparcours ingericht waar zowel jong als oud zijn of haar kunsten kan tonen. Vlaams minister van Sport en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) kwam het parcours van "De Gordelcross" woensdag in het provinciedomein van Huizingen een eerste keer verkennen.

"De traditionele boodschap van de Gordel is het versterken en vergroenen van de Vlaamse Rand rond Brussel, maar elk jaar gaan we ook op zoek naar nieuwigheden om toe te voegen aan het programma", zegt Weyts. "En wat is er Vlaamser dan veldrijden? Met balkjes, een beek en andere hindernissen kan iedereen hier kennismaken met de echte cyclocross."

Het parcours wordt een kilometer lang en loopt doorheen enkele weides van het provinciedomein in Huizingen. In de ochtend kan iedereen die wil de tocht rijden. Daarna staan er voor de jonge deelnemers, kinderen tot 12 jaar, begeleide initiaties op het programma. Op het einde geven enkele (ex-)profs een demonstratie. Onder meer ex-wereldkampioen veldrijden Paul Herygers tekent present.

Een boom voor elke gordelaar

Behalve de Gordelcross staan de gewoonlijke wandel- en fietstochten van verschillende afstanden gepland. Dit jaar kan er zowel in Huizingen als in en rond Meise gewandeld en gefietst worden. Zoals bij de vorige twee edities wordt er voor elke geregistreerde deelnemer een boom geplant in de Vlaamse Rand. Dat heeft al ruim 23.500 nieuwe bomen opgeleverd.

De Gordel vindt dit jaar plaats op zondag 4 september.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?