Je reuk- en smaakzin verloren? Soms enige symptoom van coronavirus

© Richard Gray/Empics Entertainment/Photo News
| Veel Covid 19-patiënten ruiken tijdelijk niets meer (archiefbeeld)

Viroloog Marc Van Ranst meldde het al eerder, en RWDM-boegbeeld Thierry Dailly getuigde erover bij BRUZZ: veel mensen met het coronavirus verliezen (tijdelijk) hun reuk- en smaakzin. Bij sommige mensen is het zelfs het enige symptoom. Ook zij moeten zich thuis isoleren, waarschuwt Kenneth Coenye, hoofdarts in de Kliniek Sint-Jan.

Charlotte (32, *) uit Molenbeek is maandagochtend opgestaan zonder reukzin. "Ik rook aan een bloesje om te beslissen of ik het nog een dag langer aan kon doen, maar ik rook niets. Daarna gaf ik de kat te eten. Dat blikvoer ruikt normaal heel sterk, maar opnieuw: geen geur."

"Van mijn tante en nichtje had ik daar al over gehoord als een mogelijk symptoom. Mijn oom lag een tijdje in het ziekenhuis door het coronavirus. Zijn vrouw en dochter waren niet zwaar ziek geworden, maar waren wel zowat een week hun reuk en smaak kwijt. Dus daarna ben ik bewust aan parfumflesjes gaan snuffelen, maar opnieuw zonder effect. Heel bizar: je hebt wel de sensatie van lucht die zich door je neus verplaatst, maar meer gebeurt er niet."

Zenuwuiteinden

Kenneth Coenye, de hoofdarts van kliniek Sint-Jan, hoort de klacht “zeer vaak” bij coronapatiënten. “Vooral jongere patiënten klagen over het verlies van reuk- en smaakzin, soms als enige symptoom. Op oudere leeftijd verandert je reuk- en smaakzin sowieso, dus misschien valt het oudere patiënten gewoon minder op.”

"Het virus nestelt zich achterin de neus- en keelholte", legt de arts uit. "De zenuwuiteinden die verantwoordelijk zijn voor smaak en geur worden specifiek aangetast door het virus: bij de smaak rond de tong, bij de reukzin helemaal bovenin de neus."

Coenye wijst erop dat je ook door een gewone griep je je reuk- en smaakzin kwijt kunt raken. “Maar bij Covid-19 lijkt het wel een symptoom van het virus, heel veel patiënten halen het aan. En dat gebeurt ook heel bruut: van het ene moment op het andere. Verontrustend daaraan is dat we door de gewone griep weten dat het dagen, weken of zelfs maanden kan duren voor je die terugkrijgt. Bij de meeste mensen is het gelukkig over na tien dagen of twee weken.”

“Een collega van ons die besmet is, ruikt niets meer en heeft daardoor ook geen zin meer om te eten. Alle voeding is smaak- en geurloos geworden. Terwijl je als patiënt net moet proberen veel en goed te eten.”

Smaken onderscheiden kan Charlotte voorlopig wel. "Ik heb veel minder zin in eten sinds ik ziek ben, maar de hummus en sinaasappel die ik vandaag al at hadden wel hun gewone smaak. Hopelijk blijft dat ook zo, eten is toch het laatste pleziertje dat je in quarantaine hebt."

Ergens vindt Charlotte het wel handig dat ze nu wat meer zekerheid heeft. "Ik had vorige woensdagavond koorts, en was kortademig. Donderdag heb ik de dokter gebeld. Die zei dat het ook om een verkoudheid of griep kon gaan, en dat ik moest terugbellen na zeven dagen of als het verergerde. Sinds een dag of drie heb ik ook een snotneus. Maar dit is een zodanig kenmerkend symptoom dat ik nu tenminste vrijwel zeker ben dat ik het coronavirus heb."

Mensen die behalve wat vage klachten plots hun smaak en reukzin verliezen, hebben bijna zeker het coronavirus, zegt dokter Coenye. “Voor hen gelden dezelfde nieuwe richtlijnen als voor anderen: thuisblijven tot twee weken na het uitblijven van de symptomen. Ga hiermee niet naar spoed, tenzij je ook ademhalingsmoeilijkheden hebt.”

(*) Charlotte is een schuilnaam, echte naam bekend bij de redactie

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?