Voortaan coronatests voor lichte symptomen in woonzorgcentra

© Photonews
| Rusthuis in Brussel (archiefbeeld).

Mogelijke gevallen van Covid-19 in woonzorgcentra moeten voortaan ook getest worden. De nieuwe regel, ingevoerd wegens het belang en de logistieke implicatie van correcte isolatie, geldt niet alleen voor woonzorgcentra, maar ook voor gevangenissen en opvangcentra.

Dat blijkt maandag uit de geüpdatete procedures op de site van Sciensano, het federaal instituur voor de volksgezondheid.

Tegelijk merkt Sciensano op dat verder testen niet meer nodig is als er in een woonzorgcentrum, gevangenis of opvangcentrum meerdere gevallen positief testten. Het onderzoeksinstituut noemt een maximum van vijf tests.

Een en ander heeft te maken met de verhoogde testcapaciteit. Op dit moment voeren de laboratoria zowat 3.000 à 4.000 tests per dag uit, maar dat aantal wordt in de loop van deze week nog opgeschaald. Bedoeling is om uiteindelijk zeker 10.000 tests per dag uit te voeren.

Nieuwe voorschriften voor zorgpersoneel

Voor wie niet in een rusthuis verblijft en niet in de zorg werkt, blijft de aanbeveling voor huisartsen dat een test niet nodig is als de patiënt lichte symptomen vertoont. Bij ernstige symptomen krijgt de huisarts nog altijd de raad de patiënt naar het ziekenhuis te sturen. Mocht de huisarts oordelen dat een klinisch onderzoek nodig is om de ernst in te schatten, dan kan hij dat zelf doen als hij beschikt over het nodige beschermingsmateriaal.

In de vorige procedure volstonden een chirurgisch masker en handschoenen voor zo'n onderzoek, maar voortaan moet de huisarts ook beschikken over een overschort en spatbril.

Als een zorgverlener positief test, dan moet die thuis blijven tot zeker zeven dagen na aanvang van de symptomen én tot ten minste drie dagen zonder koorts en na een verbetering van de ademhalingssymptomen. De vorige procedures schreven enkel voor dat een terugkeer kon vanaf zeven dagen na aanvang van symptomen, maar die werden dus verder gespecificeerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?