Jette: wilg Gaston gekapt ondanks protest

Updated: 16-08-2019 - 15:44

Buurtbewoners protesteren tegen het omkappen van Gaston

Uit protest tegen de geplande kap van een Jetse scheutwilg met de naam Gaston, ketende een actievoerster zich op vrijdagochtend vast aan de boom. Maar ondanks de weerstand ging de boom toch nog tegen de vlakte. “Deze situatie wordt een beetje ridicuul.”

Op de hoek van de Gaston Biernauxstraat en Eugène Toussaintstraat, vlak bij Atelier 340, moest een imposante wilg wijken voor een appartementsgebouw. Ondanks protest van buurtbewoners was gepland dat de wilg deze vrijdag gekapt werd.

Maar dat was buiten actievoerster Inès Pairée gerekend. Pairée ketende zich om 7 uur ‘s ochtends vast aan de boom en weigerde te vertrekken. “De politie vroeg me om weg te gaan, maar ik heb geweigerd. Zolang ik aan de boom vasthang, mogen ze de boom niet kappen. Ik blijf tot ze beloven dat de boom niet gekapt zal worden.”

Niet veel later werd de actievoerster evenwel meegenomen naar het politiekantoor, en werd de boomkap gestart.

Vergunning

Volgens de actievoerster was er geen kapvergunning voor de boom. Gecontacteerd door onze redactie ontkent burgemeester Hervé Doyen (CDH) dat formeel. Uit de plannen van de stedenbouwkundige vergunning die de gemeente stuurde, blijkt dat ook zo.

"We hebben wel degelijk een vergunning om de boom te kappen, en we beantwoordden daarover alle vragen tijdens de gemeenteraad," aldus Doyen. "De boom is niet geklasseerd en is vooral imposant omdat er zoveel water in de buurt is, niet omdat hij zo oud zou zijn. Deze situatie wordt een beetje ridicuul. Men spreekt over Gaston alsof het een mens zou zijn, maar het is een boom."

De kap van Gaston beroert al maanden de lokale gemoederen. Toen bekend raakte dat de boom plaats moest ruimen voor een appartementsgebouw, mobiliseerden de buurtbewoners zich voor een eerste keer begin juni, en een tweede keer enkele dagen geleden. De actievoerders wilden de boom behouden omwille van zijn omvang en leeftijd. "De boom is 111 jaar oud en is een deel van onze geschiedenis," klonk het eerder al.

wilg jette gaston boom ines
© Inès Pairée
| Inès Pairée ketende zichzelf vast aan boom Gaston

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?