big city

JOUW VRAAG. Wat is het kleinste straatje van Brussel?

© Steven Grumieau
| Het kleinste straatje van Brussel: de Ezelsstraat

In Brussel krioelt het van de kleine straatjes, gangen en steegjes. Cijfermateriaal over het kluwen is er niet, dus mochten architecten, stedenbouwkundigen en Brusselse gidsen hun zegje doen. Het leverde een stortvloed aan straatnamen op, die we vervolgens eigenhandig hebben nagemeten. De conclusie: het kleinste straatje in Brussel is de Ezelsstraat.

Het amper vijftig meter korte straatje dicht bij de Naamsepoort verbindt de Naamsestraat met de Kernstraat. De graffitikunst die er de muren siert, was een initiatief van ex-schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS) en geeft de straat een echte big-citylook. De Ezelsstraat haalde het met een – niet zo grote - straatlengte voorsprong van de Duivenstraat en de Zesjonkmansstraat aan de Zavel. Een ongelukkig knikje in beide straten deed hen de das om.

“Het kleinste straatje” is natuurlijk een relatief begrip. Voor de doorgewinterde Brusseleir die na het lezen van dit stuk uit zijn sloffen schiet om her en der straatjes na te meten, lichten we graag de volgende nuances toe. We hebben gekozen voor een straat die een naam draagt en publiek toegankelijk is. Veel kleine straatjes in Brussel zijn de afgelopen jaren geprivatiseerd, of dragen geen naam omdat ze te klein zijn. Verder maken we een onderscheid tussen straten en gangen: volgens de Van Dale is een gang een gesloten, meestal overdekte weg. Ook die tellen we niet mee.

Zo zou twee jaar geleden de Korte Hallenstraat met zijn 40 meter lengte het nog gehaald hebben van de Ezelsstraat, maar de Korte Hallenstraat is op dit moment niet toegankelijk: de Stad Brussel legt er de fundering voor het nieuwe Administratief Centrum, dat er in 2021 zou moeten staan in plaats van Parking 58. Over twee jaar zal de straat weer toegankelijk zijn, dan wel als passage door het gebouw, wat er – volgens de Van Dale – een gang van maakt en geen straat. De straat evolueert als het ware tot een gang, en doet dus zo niet meer mee aan de strijd.

De Ezelsstraat dus, oorspronkelijk een doodlopende steeg met alleen toegang tot de Naamsestraat. In de 19e eeuw werd de steeg verlengd en geopend naar de Kernstraat. Maar waarom? “Het is veel giswerk, maar het zou iets te maken kunnen hebben met de mannengevangenis en de kazerne die er in de jaren 1820 gebouwd werden op de hoek van de Kernstraat,” zegt Tine Debosscher van Brukselbinnenstebuiten. “De verlenging van de Ezelsstraat zou het makkelijker gemaakt hebben voor de militairen om op de Naamsestraat te raken.”

Wie nu zit te popelen om via de Ezelsstraat naar de kazerne te slenteren zal op zijn honger moeten blijven zitten. Een groot deel van de kazerne werd in 1976 verkocht en is nu omgevormd tot het Restaurant Club Albert.

“In de 20ste eeuw was Ezelsstraat vooral een woonstraat,” vertelt Philippe Lescrenier tot slot, eigenaar van de home store Lescrenier, die uitzicht heeft op het straatje. “Maar ook de Belgische maffia was er actief. Nu heeft het kleine straatje ook een restaurant, Le Petit Palais, waar je lekker kunt gaan eten.”

VOLGENDE WEEK: Waarom is de tunnel onder het Jubelpark in het midden van het park niet overdekt?


BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?