Jouw vraag

BIG CITY. Wie was Alberta voor wie de jachthaven van Brussel gebouwd werd?

Luana Difficile
© BRUZZ
16/09/2022

In de negentiende eeuw was het bij de Europese vorsthuizen een trend om een koninklijk jacht te bezitten. Niet verwonderlijk dat Leopold II, de toen rijkste vorst van Europa, er ook een wou. Met het corrupt geld dat de Congolese kolonie hem persoonlijk opbracht, kon hij zich wel wat veroorloven. Zijn oog viel eerst op de Mayflower, wat later het privéjacht werd van de Amerikaanse president. Maar uiteindelijk koos hij voor een Brits schip dat hij omdoopte tot Alberta.

Wie was Alberta voor wie de jachthaven van Brussel gebouwd werd?

Bart uit Sint-Agatha-Berchem

Waarom hij het die naam gaf, is niet duidelijk. Het kan een verwijzing geweest zijn naar zijn neefje Albert, die troonopvolger zou worden, al zou die niet Leopolds favoriet geweest zijn. De Alberta werd dat wel. De vorst hield van de zee en reisde met het schip naar heel wat Europese bestemmingen. Dat deed hij vanuit de haven van Oostende, waar de Alberta altijd aanmeerde. Oostende was misschien een tweede thuis voor de koning, hij wou het schip ook tot aan zijn eerste thuisbasis krijgen, in Laken. Al was er een probleem: de Alberta was zo groot, dat ze niet kon varen door het Brusselse kanaal. Dus liet Leopold II het kanaal verbreden en een dok bouwen, vlak aan zijn domein.

Het kasteel van Laken moest niet enkel vlot bereikbaar zijn voor de Alberta, ook jachten van andere wereldleiders moesten kunnen aanmeren aan zijn 'Paleis der Naties'. Vanaf het kanaal liet hij een tunnel bouwen tot aan het koninklijke domein. Er kwamen ook treinsporen, zodat zijn gasten vanuit de haven rechtstreeks in een trein konden stappen, die hen tot een ondergronds station bracht vlak onder het kasteel.

Dat treinstation werd nooit afgewerkt. Tijdens de werkzaamheden stierf Leopold II, in 1909. Voor zijn opvolger Albert I leek het niet meer opportuun om de plannen te verwezenlijken. De auto maakte steeds meer zijn opmars en daar zag Albert toekomst in. Ook in de Alberta wou hij niet meer investeren. Het schip bleef nog even dobberen in Oostende en keerde daarna terug naar Groot-Brittannië. Zonder ooit aangemeerd te zijn in Laken.

BRYC

De investeringen aan het dok zijn niet voor niks geweest. De ruimte die voor de Alberta voorbestemd was, lag vlak naast een jachthaven die opgericht was door een groep Brusselse vrienden. Voor hen was het de ideale opportuniteit om uit te breiden. Dankzij de Koninklijke Schenking konden ze het bassin van meer dan tweeduizend vierkante meter huren en een veel groter aantal jachten ontvangen. Later werd dit de Brussels Royal Yacht Club (Bryc).

De tunnel naar het koninklijke domein werd gedeeltelijk dicht gemetseld, tussen de treinsporen groeit er ondertussen waterkers, maar jachten in alle vormen en maten kunnen na honderd jaar nog steeds hun anker uitgooien aan de Bryc, in de schaduw van het kasteel van Laken.

  • VOLGENDE KEER Hoe ontstond de Belgische Revolutie in de Muntschouwburg?

BIG CITY: stel zelf je vraag


Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

> Meer over Big City

Welke vraag wil jij graag beantwoord zien?

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni