Kameroense student bedreigd met uitwijzing wil eerst studies afmaken

© Manos Simonedes
| Afgewezen asielzoekers verblijven in het gesloten centrum 127bis vooraleer ze gerepatriëerd worden (archiefbeeld)

De uitgeprocedeerde Kameroener Gabriel Hervé Domguè smeekt de Belgische overheid om zijn uitwijzing nog even uit te stellen. De man studeert aan de Franstalige universiteit ULB en wil eerst zijn studies afmaken alvorens België te verlaten.

Domguè kwam in 2011 naar België in het kader van een stage, maar schreef zich een jaar later ook in aan de Franstalige universiteit ULB. Hij begon er een opleiding Omgevingsmanagement en Territoriale Planning en zit momenteel in het tweede jaar van zijn master. Maar of de Kameroener zijn diploma ook zal halen is nog maar de vraag.

De verblijfsvergunning van Domgué liep af in 2012 en dus kreeg hij van de Dienst Vreemdelingenzaken het bevel om het Belgisch grondgebied te verlaten. Tegen die beslissing ging hij in beroep, maar zonder resultaat.

'Nuttiger met dan zonder diploma'

Op 8 april werd hij overgebracht naar het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel. Daar verblijft hij samen met een heleboel andere uitgeprocedeerde asielzoekers die wachten op hun uitwijzing. Die staat gepland voor volgende week woensdag.

In een ultieme poging om de repatriëring tegen te gaan, richt Domguè zich bij BX1 nu tot de Belgische overheid. "Ik vraag jullie om mij uit de situatie te helpen waarin ik mij nu bevind. Ik smeek dit land om in juni mijn examens te mogen afleggen en mijn masterscriptie te kunnen verdedigen. Met een diploma zal ik in Kameroen veel nuttiger zijn dan zonder."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?