20230216 Nicole de Moor, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, in de Kamer 4
© PhotoNews | Nicole de Moor, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, in de Kamer.

Het kernkabinet is het woensdagnacht eens geworden over een migratiedeal. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) na afloop van de vergadering bekendgemaakt via Twitter en de informatie wordt bevestigd door het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD). Het akkoord houdt in dat de staatssecretaris bereid is om structureel extra opvang te creëren, bijvoorbeeld via containers, op voorwaarde dat de 'kraan' niet meer ongebreideld openblijft staan.

Concreet komt er dus een aanpassing van de Opvangwet, om op die manier de uitstroom te versnellen. Voor wie een negatieve beslissing gekregen heeft, betekent dit het einde van de opvang. De staatssecretaris had eerder al aangekaart dat die mensen vandaag nog te vaak in de opvang blijven hangen, waardoor ze de plaats van iemand innemen die écht recht heeft en bovendien voortdurend blijven procederen.

Daarnaast is het de bedoeling dat een bevel om het grondgebied te verlaten, sneller en beter wordt uitgevoerd. Daarvoor wordt er een medewerkingsplicht ingevoerd, die kan leiden tot een "vermoeden van onderduiken". Die medewerkingsplicht zal overigens ook gelden voor medische onderzoeken. Denk daarbij aan de verplichte PCR-test ten tijde van de coronacrisis.

Nog in het kader van dat aanklampend beleid, komen er meer escorteurs bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Zij begeleiden samen met de politie mensen tijdens hun uitwijzing. Voortaan zal ook één politieagent volstaan bij DVZ- of Frontex-uitwijzingen. Er komt ook een striktere en snellere toepassing van de Dublin-richtlijn. Daardoor zullen asielzoekers sneller terug kunnen worden gestuurd naar de EU-lidstaat waar ze eerst aankwamen. DVZ zal nu achttien in plaats van zes maanden krijgen om deze mensen terug te sturen.

Gezinshereniging

Het akkoord voorziet ook een aanpassing van de regels rond gezinshereniging. Daarbij komt er een toetsing voor het zogenaamd "ouderlijk gezag en daadwerkelijke zorg". Gezinshereniging met Belgische kinderen zal enkel mogelijk zijn door de ouder die ook daadwerkelijk de dagelijkse zorg draagt voor dat kind. Beide kabinetten benadrukken tot slot dat er op geen enkele manier een regularisatie komt.

Elders valt te horen dat door verschillende maatregelen bijna 5.000 plaatsen zouden worden gecreëerd. Er komt een regelmatige monitoring die ervoor moet zorgen dat asielzoekers voor de volgende winter hun recht op opvang gerespecteerd zien, luidt het. Zoals bekend is ons land al verschillende keren veroordeeld omdat het niet in staat is gebleken elke asielzoeker een slaapplaats te garanderen.

Via Twitter meldt Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet dat het verbod om kinderen onder te brengen in gesloten centra, in de wet zal worden gegoten. Onder de huidige regering gebeurt dat sowieso al niet, maar dat wordt dus nu ook wettelijk verankerd. "Een kind wordt niet opgesloten, punt", aldus Gilkinet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni