Burgemeester Emir Kir (PS) wilde ongeveer veertig ramen sluiten. Daar staken sekswerkers een stokje voor.

Kir mag bordelen Sint-Joost toch niet sluiten

JP
© BRUZZ
02/04/2019

De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir (PS), krijgt geen toelating om de prostitutiehuizen in zijn gemeente te sluiten. Hij dreigde tweehonderd vrouwen op straat te zetten, maar protesterende sekswerkers krijgen gelijk van de Raad van State.

Sekswerkers in Sint-Joost halen opgelucht adem. Burgemeester Emir Kir (PS) wilde rond de veertig vitrines in zijn gemeente sluiten. De advocaat van de prostituees ging daartegen in beroep bij de Raad van State, het hoogste administratieve rechtscollege van ons land. Dat heeft prostitutiereglement van Kir ongeldig verklaard omdat de strijd tegen mensenhandel, waarop de burgemeester zich beroept, de bevoegdheid van de burgemeester overstijgt.

"Dit is heel goed nieuws," reageert woordvoerster Marie van belangenvereniging voor prostituees, Utsopi. "Dit toont aan dat iedereen gelijk is voor de wet, of je nu burgemeester of sekswerker bent."

Clinch

Eerder kaartten de burgemeester van Schaarbeek, de politie en sekswerkers al aan dat burgemeester Emir Kir soloslim speelt. Ook Marie betreurt dat Kir weigert rond de tafel te zitten met belangenverenigingen.

Het is niet de eerste keer dat de sekswerkers in de clinch liggen met de burgemeester. Ook het prostitutiereglement uit 2015 werd nietig verklaard door de Raad van State.

De ramen blijven voorlopig geopend, bevestigt ook Kir. Maar hij zit de komende weken samen met de politiezone om nieuwe maatregelen te ontwikkelen. "Ik accepteer geen mensenhandel in de hoofdstad van Europa," zegt de burgemeester. "Ik zal me dan ook blijven inzetten in de strijd hier tegen."

Het betreffende prostitutiereglement stamt uit 2018 en zou ingaan op 1 januari dit jaar. Daar staat in dat de ramen in de buurt van de nieuwe crèche in de Linnéstraat zouden moeten worden gesloten. Concreet gaat het om ramen in de Plantenstraat, Weidestraat, een gedeelte van de Linnéstraat en de Rivierstraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , prostitutie , Raad van State , Emir Kir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni