Koffiebar steunt opvangcentrum Porte d’Ulysse

© Bettina Hubo-BRUZZ
| Marie-Emérence de Montpellier in koffiehuis Corica op de Kiekenmarkt: klanten kunnen er in het geldkistje twee euro achterlaten voor een ‘uitgestelde koffie.’

Koffiebar Corica in het centrum levert de komende tijd gratis kwaliteitskoffie aan Porte d’Ulysse, het opvangcentrum voor vluchtelingen in Haren. Hiervoor wordt ook de steun van de klanten gevraagd.

Op de toonbank van koffiebranderij en -bar Corica, al bijna drie decennia gevestigd op de Kiekenmarkt, staat sinds vorige week een goudkleurig schatkistje met daarop geschreven ‘Porte d’Ulysse’.

Klanten kunnen er twee euro achterlaten voor een ‘uitgestelde koffie’. De uitbaters gebruiken het geld niet om een dakloze die de zaak binnenkomt een gratis koffie te serveren, ze besteden het bedrag aan een flinke levering vers gebrande koffie aan Porte d’Ulysse, het opvangcentrum voor transmigranten.

“We hebben verschillende familieleden die thuis vluchtelingen herbergen, daardoor voelen we ons betrokken bij de opvangproblematiek, vertelt Marie-Emérence de Montpellier, die de koffiezaak samen met haar man en schoonmoeder uitbaat.

“Onlangs kwam een man die zes vluchtelingen uit Ethiopië opvangt, speciale Ethiopische koffie kopen voor een koffieceremonie die zijn logés wilden organiseren. We hebben die koffie gratis meegegeven en het bracht ons op het idee dat je met iets kleins als een lekkere warme koffie ook je bijdrage kunt leveren.”

Marie-Emérence de Montpellier (koffiehuis Corica)

Voor elke ‘uitgestelde koffie’ betaald door een klant doet Corica er een bedragje bovenop. Resultaat is dat de zaak zopas een eerste pakket van zestien kilo vers gebrande koffie kon bezorgen, goed voor 2.240 koppen koffie.

“We beseffen dat het maar een druppel op een hete plaat is. In het opvangcentrum wordt enorm veel koffie gedronken, ze verbruiken tien kilo koffie per dag. Maar het is een begin.”

'Zolang klanten meewerken'

Corica krijgt voor het initiatief de hulp van papierhandel Gece op de Anspachlaan, die de koffie gratis aflevert bij het opvangcentrum. Hoe lang ze met deze actie willen doorgaan? “Zolang de klanten meewerken, denk ik.”

Die laatsten reageren tot hier toe heel positief, zegt de Montepellier. “Op één vaste klant na. Die heeft ons laten weten dat hij nooit meer een voet in de zaak zet nu wij vluchtelingen steunen, eerder dan de eigen bevolking.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?