Kunstenaar over verwijdering Man van Atlantis: ‘Een slag in het gezicht’

Frank Hoornaert, Jaani De Koker
© BRUZZ
16/11/2022
Updated: 17/11/2022 18.00u

“Niemand bracht mij op de hoogte, terwijl dat contractueel in samenspraak moet gebeuren.” Beeldhouwer Luk Van Soom reageert gechoqueerd op het verwijderen van zijn kunstwerk, de Man van Atlantis, het monument aan de Gulden-Vlieslaan dat staatssecretaris Pascal Smet wil verwijderen wegens te weinig "kwaliteitsvol".

Twee jaar geleden vond voor het laatst een overleg plaats tussen de verschillende partijen, geeft Van Soom aan. Ook toen kwam de verwijdering van het kunstwerk ter sprake, maar die intentie werd nooit concreet gemaakt. Tot nu: staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit-one.brussels) wil de Man van Atlantis weg uit het straatbeeld. “Ze gaan mijn beeld dus gewoon vervangen: dat is voor iedere kunstenaar een slag in het gezicht.”

man_van_atlantis_1.jpg

| De Man van Atlantis

“Dat betekent ook dat Smet mij als beeldhouwer niet hoog in het vaandel draagt", aldus Van Soom in een reactie aan BRUZZ. Toch is hij ervan overtuigd dat noch de handelaars in de omgeving noch de politiek bevoegd zijn om te oordelen over de intrinsieke kwaliteit van het werk. "Misschien moeten de critici eens echt moeite doen om het te proberen begrijpen."

Steun op sociale media

De beeldhouwer benadrukt dat het beeld wel degelijk past in de chique handelsbuurt, ondanks wat Smet beweerde in het Brussels Parlement. “In de twintig jaar dat het op die plek prijkt, kreeg ik zeer veel goede reacties.” Ook op sociale media spreken een aantal buurtbewoners hun steun uit voor het kunstwerk.

Van toenmalig minister Jos Chabert (CD&V), de opdrachtgever, moest het beeld een link leggen met water. Van Soom zag het niet zitten om aan een traditionele fontein te werken, dus kwam de Man van Atlantis tot leven. “Het is een bewegende figuur geworden, in harmonie met het verkeer rondom,” legt Van Soom uit. “Daarnaast moest het hoog boven de omgeving uittornen, zodat het niet verdween in de massa.”

Van Soom, nog steeds actief als beeldend kunstenaar, dacht ook na over de opbouw. "De holle vormen in het lichaam en de cannelures of verticale geulen zorgen ervoor dat het zonlicht kan spelen met de contouren van het beeld." Van Soom, woonachtig in Rijkevorsel, Antwerpen, en geïnspireerd door Bernini en René Margritte, ziet zichzelf als de enige Belgische beeldhouwer die op deze manier te werk gaat. ”Ik ken mijn klassiekers en vind het dus kort door de bocht om de Man van Atlantis een lelijk werk te noemen.”

In The Cloud

In Brussel staat nog een ander bekend werk van Van Soom, namelijk ‘In The Cloud’ en kleurt de skyline van de hoofdstad aan het Poelaertplein. Op het Jacqmottegebouw staan drie mensen die een grote wolk van acht meter dragen. Die blijven ongemoeid. Niettemin komt het verdict hard aan bij Van Soom: "En wat met de zestig andere beelden van mij in de openbare ruimte? Moeten die nu ook verdwijnen?"

Op 28 april werd het kunstwerk In the Cloud van Luk Van Soom op het dak van voormalige koffiebranderij Espace Jacqmotte geplaatst

| Op 28 april werd het kunstwerk In the Cloud van Luk Van Soom op het dak van voormalige koffiebranderij Espace Jacqmotte geplaatst.

Heb je zelf ook een gezouten of ongezouten mening over de Man van Atlantis? Of heb je een uitgesproken idee over wat het mooiste of lelijkste standbeeld van Brussel is? Laat van je horen, via dit formulier of via onze Instagrampagina.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni