‘Laatste-avond-effect': restaurant met 200 mensen gesloten in Schaarbeek

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

De Brusselse politiezones hebben extra agenten ingeschakeld om het laatste weekend voor de verstrengde maatregelen goed te handhaven. Vooral in de politiezone van Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Evere hadden de agenten hun werk met verschillende zaken die het sluitingsuur niet respecteerden, maar ook in zone Brussel Hoofdstad-Elsene was er sprake van een illegaal feestje en twee onwettig geopende etablissementen.

In Brussel waren cafés al sinds 8 oktober gesloten en gisteren om 1 uur ‘s nachts moesten ook alle restaurants de deuren dichtdoen. De Brusselse politie was dit weekend ter plaatse om toe te zien op de sluiting van alle zaken, iets waar niet iedereen zich aan hield. “In Schaarbeek hebben we twee restaurants moeten sluiten, waarbij er in één zaak 200 mensen aanwezig waren.” Nog opvallend is dat de politiezone Schaarbeek, Sint-Joost en Evere een indoor sportclub en twee krantenwinkels heeft moeten sluiten, omdat ze zich niet aan het verplichte sluitingsuur hielden. “We hebben voor al deze incidenten pv’s opgesteld en de identiteit van de aanwezigen genoteerd.”

Inzetten op Covid-patrouilles

Ook in politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene was er sprake van een etablissement dat nog om 3 uur ‘s nachts open was, met vijftien aanwezigen. Andere incidenten waren een melding van nachtlawaai dat afkomstig was van een illegaal feestje met vijftien personen en een nightshop die nog rond middernacht open was, terwijl nachtwinkels eigenlijk om 22 uur moeten sluiten. In de andere politiezones was er geen sprake van een laatste-avond-effect. Buiten politiezone Brussel-West waar één café in Molenbeek onterecht geopend was, melden de andere zones geen bijzondere incidenten.

Vanaf vandaag gelden de verstrengde coronamaatregelen en om die te kunnen controleren willen alle politiezones speciale Covid-patrouilles en meer agenten aanwenden. Politiezone Schaarbeek, Sint-Joost en Evere heeft sinds vandaag vijf extra patrouilles ingeschakeld. “We hebben al een tijdje specifieke Covid-patrouilles", zegt Ilse Van de Keere van politie Brussel Hoofdstad-Elsene, “maar door de strengere maatregelen gaan we die nu opdrijven.” Zij benadrukt dat ze streng zullen toezien op onder andere de verkoop van alcohol na 20 uur, het samenscholingsverbod van meer dan vier personen, maar ook de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer.

Avondklok voor daklozen

Vanaf deze avond geldt er in het hele land een avondklok tussen middernacht en 5 uur ‘s ochtends. Om deze te handhaven, zullen de verschillende politiezones hier streng op toezien, maar een “menselijke aanpak primeert”, dat zegt Wout Monteyne van politiezone Montgomery (Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe). “Als er na middernacht nog mensen op straat lopen, zullen we geval per geval bekijken. We moeten de wet intelligent toepassen. Als we lockdownfeestjes vergelijken met een dakloze die niet anders kan dan buiten blijven, dan is het duidelijk wie we gaan aanpakken en wie niet.”

Verder wordt er sterk ingezet op een samenwerking met sociale initiatieven om de situatie voor mensen die op straat leven op te lossen. “Sinds de start van de coronacrisis hebben alle politiezones meegewerkt om iedereen die op straat leeft door te verwijzen naar sociale organisaties die hen kunnen opvangen”, zegt Vervaet van Brussel-West. “Als we ‘s nachts toch nog iemand op straat zouden aantreffen, zullen we hen opnieuw doorverwijzen naar die initiatieven.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?