Le Grand Café krijgt nieuw aanzicht

Le Grand Café, de legendarische taverne op de hoek van het Beursplein, wordt vernieuwd. Dat kondigt staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-SP.A) deze ochtend aan.

Le Grand Café opende ooit de deuren als het 'Café de la Bourse', en stond van bij het begin bekend om haar flamboyante architecturale uiterlijk. Sinds 1994 is het gebouw dan ook beschermd erfgoed.

Het café behield sinds het begin haar romantische, eind negentiende-eeuwse look, maar de historische gevel is ondertussen wel aan een opfrissing toe. Onder andere het naambord, nu zwart, had ooit een frisse houtkleur. De vervanging van de luifel wordt het belangrijkste project.

Splinternieuwe cafés

Urban.brussels, de stedenbouwkundige cel van het gewest, wil samen met de eigenaar de werken in handen nemen. Staatssecretaris belast met Stedenbouw Pascal Smet kondigde daarom de renovatie dinsdagochtend aan in een Twitterbericht. Urban.brussels neemt 40 procent van de kosten van de renovatie voor hun rekening, zoals staat aangegeven in hun nieuw renovatiebeleid voor geklasseerde panden.

Le Grand Café is overigens niet de enige taverne in het Brusselse centrum waarvan de renovatie deels door het gewest wordt betaald. Ook de bekende Falstaff wordt vernieuwd in samenwerking met de stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?