1799 Uitgaanswereld Fuse 6

| The Fuse

Leefmilieu Brussel komt niet terug op beslissing om Fuse strikte openingsvoorwaarden op te leggen

Steven Van Garsse
13/01/2023
Updated: 13/01/2023 14.12u

Leefmilieu Brussel komt niet terug op haar beslissing om de Fuse strikte openingsvoorwaarden op te leggen. “We passen gewoon de wet toe,” zegt woordvoerder Pascale Hourman.

Op 15 december heeft de milieuinspectie van Leefmilieu Brussel een stakingsbevel uitgevaardigd. De discotheek moet zich sinsdien houden aan twee voorwaarden: het geluidsniveau beperken tot 95 decibel en sluiten om 2u 's nachts.

Economisch onhoudbaar, vindt de Fuse, die beslist heeft om te sluiten en een bezwaarschrift in te dienen bij het Milieucollege. Dat zal eind deze maand beslissen of het ingaat op de klacht.

De Fuse krijgt intussen van Leefmilieu Brussel de tijd om maatregelen te nemen om de geluidsoverlast te beperken. Door te isoleren, of door de het pand van de klager bijvoorbeeld te huren of aan te kopen.

Leefmilieu Brussel houdt in ieder geval vast aan haar besluit van half december, zo verneemt BRUZZ. “We begrijpen de emoties rond de sluiting van de Fuse en zoeken mee naar oplossingen, maar we doen niet meer of niet minder dan de wet toepassen,” zegt woordvoerder van Leefmilieu Brussel Pascale Hourman.

De milieuadministratie baseert zich op een besluit van voormalig minister van Leefmilieu Céline Fremault (Les Engagés) uit 2017 dat in 2018 in voege ging en dat de geluidsnormen van onder meer discotheken en concertzalen strenger maakt.

De Brusselse regering wou zo de burger beschermen tegen overmatig geluidsoverlast en gehoorschade, in lijn met de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie, en tegelijk de leefbaarheid van de stad verbeteren.

Volgens Hourman lopen er sinds 2014 vijf klachten van buurtbewoners tegen de Fuse. Voor vier van de vijf is een oplossing gevonden. Er is nu nog één buurman, die er een tiental jaar geleden een pand kocht, waarmee de Fuse nog niet tot een overeenkomst is kunnen komen. “En dus zijn we, als administratie ter bescherming van het leefmilieu, verplicht om de wet toe te passen,” zegt Hourman die eraan toevoegt dat de geluidsnormen in het pand van de buurman 10 à 15 decibel te hoog liggen.

Hourman onderlijnt dat de beslissing is genomen in permanent dialoog met de Fuse en met de klager en dat er ook nu nog naar oplossingen kan worden gezocht. Hourman: “We wachten nog op bijkomende informatie van de Fuse.”

Die zou er uit kunnen bestaan dat de Fuse met een studie kan aantonen dat de discotheek economisch niet leefbaar is onder de gegeven voorwaarden, maar dat laatste kan de woordvoerder van Leefmilieu Brussel ons niet bevestigen.

Politieke reacties

Op de sociale media roepen politici intussen op om een oplossing te zoeken om de definitieve sluiting van de Fuse te vermijden. Ook minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) roept daar toe op. Volgens staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels-Vooruit) is het nu aan Maron om zijn eigen administratie, Leefmilieu Brussel, tot de orde te roepen. Maar volgens onze informatie kan de Brusselse regering het sluitingsbevel van Leefmilieu Brussel niet zo maar terugschroeven.

Pascal Smet: "Je moet hier de afweging maken tussen het individueel belang van één buur en het algemeen belang van veel mensen die bij Fuse van de stad komen genieten. Het is een iconische club die deel uitmaakt van Brussel en open moet blijven, hoewel er op termijn misschien toch een verhuis moet komen."

Er rest wel nog de beroepsmogelijkheid bij het onafhankelijk Milieucollege. De Fuse hoopt dat die klacht soelaas kan brengen. Als die echter de beslissing van Leefmilieu Brussel bevestigt, dan rest er alleen nog een juridische weg en moet de Fuse de beslissing aanvechten voor de rechtbank. Als het Milieucollege het sluitingsbevel van Leefmilieu Brussel ongedaan maakt, dan kan de Fuse wellicht weer open, maar dan kan de klager naar de rechtbank trekken.

Zover hoeft het niet per se te komen, want de Fuse kan ook nog altijd tot een overeenkomst komen met de klager, zoals dat in het verleden met vier andere buurtbewoners gegaan is.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni