Leefmilieu Brussel kreeg vorig jaar 83 klachten over dierenmishandeling

© Belgaimage
| Bernard Clerfayt (Défi), Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Werk en Beroepsopleiding, Digitalisering, Plaatselijke Besturen en Dierenwelzijn.

Leefmilieu Brussel heeft vorig jaar 83 klachten gekregen over dierenmishandeling in het Brussels gewest. Er werden tientallen dieren in beslag genomen.

Volgens Leefmilieu Brussel werden alle klachten ook effectief in behandeling genomen. Tijdens 28 inbeslagnames werden in totaal 45 dieren meegenomen: 35 honden en 5 katten, maar ook 3 kikkers, een leguaan en een boa. De in beslag genomen dieren worden meestal tijdelijk toevertrouwd aan een asiel in afwachting van een beslissing over de bestemming.

Er zijn verschillende redenen waarom een dier in beslag kan worden genomen, zoals een gebrek aan hygiëne, ondervoeding of onbehandelde ziekten.

"Het melden van dierenmishandeling is een belangrijke daad", vindt Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi). "Klachten maken het mogelijk om problematische situaties voor de dieren en soms ook voor de eigenaar te identificeren."

"De inspecteurs van Leefmilieu Brussel gaan geen inspanning uit de weg om deze situaties te verhelpen en geven waarschuwingen, stellen processen-verbaal op en gaan, indien nodig, over tot inbeslagnames", verduidelijkt Clerfayt.

Wie zich schuldig maakt aan dierenmishandeling riskeert boetes tot 100.000 euro, een mogelijke gevangenisstraf en kan een verbod op het houden van dieren krijgen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?