Luckas Vander Taelen over 11 juli: 'Feesten en herdenkingen zijn belangrijk'

© Ivan Put

LUCKAS VANDER TAELEN, opiniemaker. Ik heb een dubbel gevoel bij de Vlaamse feestdag. Ik vind feesten belangrijk en ik vind herdenkingen belangrijk, maar ik ben tegelijk bang voor feesten die niets meer willen zeggen.

We gaan dit jaar opnieuw luisteren naar schitterende artiesten zoals Bart Peeters en dat is best leuk, maar wat is het verschil met festivals die overal te lande plaatsvinden?

Ik zag gisteren twee jonge meisjes op de festivalweide in Werchter waar Paul McCartney optrad. De VRT-reporter vroeg wat ze van McCartney vonden en ze bleken hem niet te kennen. Geldt dat ook niet voor 11 juli op de Brusselse Grote Markt? Ik geraak er niet uit.

De symboolwaarde van de Grote Markt is zo groot voor de Vlamingen van buiten Brussel, maar misschien moeten we 11 juli in Brussel helemaal opnieuw herdenken.

Misschien moeten we de Vlamingen van buiten Brussel andere plekken leren kennen dan de Grote Markt. Misschien moeten we de schoonheid van Brussel, die ook bestaat dankzij zijn diversiteit, laten zien. Ik zou graag eens een 11 juli op de Parvis van Sint-Gillis zien of in mijn gemeente Vorst. De Vlamingen weten niet hoe mooi Brussel kan zijn.  

11 juli 2016

Maandag is het feest. Vlamingen herdenken de Guldensporenslag. Met dank aan Hendrik Conscience. Maar hoe vieren de Brusselaars die dag? We vroegen het aan elf mensen met een mening, van Bart Maddens tot Abou Jahjah. Dat en meer nieuws over de Vlaamse Feestdag vind je in het dossier hieronder.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?