Marie-Josée (90) zat twee maanden opgesloten in flat door kapotte lift

AB
10/04/2023

De 90-jarige Marie-Josée Sevenels zat acht weken noodgedwongen thuis in haar flatje in Koekelberg. De boosdoener: een kapotte lift. Maar buurtbewoners schoten haar te hulp. De syndicus liet ondertussen aan BRUZZ weten dat de lift opnieuw werkt.

Al acht weken lang zit de 90-jarige Marie-José Sevenels noodgedwongen thuis in haar flatje. “Een eeuwigheid”, vindt ze. Sevenels is normaal gesproken namelijk regelmatig buiten te vinden. Ondanks haar hoge leeftijd is ze een erg actieve dame die zich graag inzet voor de buurt en onder meer voor de planten zorgt. Ze woont al vijftig jaar in dezelfde wijk in Koekelberg, waar ze iedereen kent. “Gelukkig heb ik mijn twee katten nog, anders zou ik het hier binnen niet overleven”, zegt ze bedroefd.

De reden dat ze niet meer buiten komt: de lift van haar appartementencomplex is al twee maanden stuk. Buurtbewoners schieten de oude dame te hulp. Eén van hen is José Desteje, een gepensioneerde zestiger. Hij komt elke dag even langs, soms ook met zijn vrouw. Hij zorgt ervoor dat Sevenels haar medicijnen en de nodige boodschappen krijgt. Desteje slaat geen dag over, zelfs niet deze tweede paasdag.

Twaalf trappen

Ook voor Desteje zijn de twaalf trappen naar de zesde verdieping van het appartementencomplex best een uitdaging. Halverwege stopt hij even om uit te puffen. Als hij boven is, klopt hij op de deur. “Bezoek!” Sevenels verschijnt in de deuropening. Ze ziet er verzorgd uit, met een chique rode blousje en oorbellen. “Hoe gaat het vandaag?” “Ja het gaat, ik ben moe, maar het gaat”, zucht Sevenels.

73997aee-whatsappimage2023-04-10at43900pm2.jpeg
Marie-Josée Sevenels en José Desteje

Desteje heeft taartjes meegenomen. “Omdat het een feestdag is.” Aan tafel in de woonkamer genieten de twee van éclairs met een aperitiefje. De ruimte is versierd met tientallen lijstjes met foto’s van katten en honden, beeldjes van katten en honden, knuffels van katten en honden en op de bank liggen kussentjes met daarop fotoafdrukken van katten en honden. Het moge duidelijk zijn: Sevenels is een grote dierenvriend.

Madame chat

In de wijk staat Sevenels bekend als ‘madame chat’. Ze kreeg die bijnaam omdat ze met veel liefde zorgt voor alle straatkatten. Op haar koelkast heeft ze een overzicht gemaakt van alle katten waar ze voor zorgt. Het is een lijst met tientallen namen en leeftijden, die ze graag even laat zien. “Kijk, die is inmiddels geadopteerd, en die is overleden”, wijst ze. Naast het voeden zorgt Sevenels er ook voor dat de katten gesteriliseerd worden.

Marie-Josée houdt een lijst bij met alle buurtkatten.
Marie-Josée houdt een overzicht bij van alle buurtkatten.

Wat ze het meest mist nu ze al acht weken niet buiten komt, zijn de straatkatten, zegt Sevenels. “En natuurlijk mis ik de gesprekken met de andere buurtbewoners. Ik ben een heel sociaal iemand. Als ik niet meer naar buiten kan, dan kan ik beter meteen dood zijn” Hoelang het duurt voordat de lift wordt gemaakt, weet ze niet. Ze heeft nog geen melding gedaan bij de eigenares van haar woning en ook nog niks gehoord van de verantwoordelijke syndicus. In de tussentijd is ze compleet afhankelijk van mensen als José die haar de nodige boodschappen en medicijnen brengen.

Het is niet de eerste keer dat de lift stuk is, zegt Sevenels. Dat maakt haar boos. “Ik betaal altijd netjes mijn rekeningen, hoe kan de lift nou zo lang kapot zijn?” Sevenels heeft goede hoop dat de lift snel wordt gemaakt. Dat moet ook wel: ze heeft binnenkort een belangrijke afspraak bij de cardioloog die ze niet kan missen. “Stel dat de lift dan nog steeds kapot is. Wat moet ik dan doen?” zegt ze bezorgd.

Lift werkt opnieuw

De syndicus was maandag nog niet bereikbaar voor commentaar. Dinsdag liet de syndicus weten dat de bewoners goed op de hoogte waren van de defecte lift. "Initieel was het zes weken en uiteindelijk heeft het een week langer geduurd. We hebben gezegd dat de lift op 11 april in de late namiddag gemaakt zou zijn, wat ook het geval is."

Ook zou de syndicus bij Sevenels langs geweest zijn om haar te informeren. "Als ze naar de dokter had moeten gaan, hadden we haar naar beneden gebracht. Dat hebben we ook voor twee andere oudere bewoners gedaan."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie