1432 MAROLLEN vossenmarkt1

Marolliens komen op adem

An Devroe
© Brussel Deze Week
18/03/2015

De parking onder het Vossenplein komt er niet, maar waaraan zijn de Marolliens in het verleden nog zoal ontsnapt? Je hoort ze het zelf vertellen in het eetcafé Het Warm Water. Strijders over de Eerste slag om de Marollen in 1969, maar ook brocanteurs over gemoedelijker ‘batailles’.

“Er ís geen eenheid in de Brusselse architectuur en dat amuseert ons.” Het horen zeggen is toch nog altijd iets anders dan het lezen. Dankzij het geluidsarchief van Brussel Behoort Ons Toe (BBOT-BNA) herbeleef je de ludieke acties nadat de bewoners van de Marol - niet te verwarren met de Marollen - achter het Justitiepaleis in 1969 een ontruimingsbevel in de bus kregen om plaats te maken voor de uitbreiding van het gerechtsgebouw. Of voel je met hoeveel warmte er nog wordt gesproken over priester Vanderbiest die de volksopstand moreel en juridisch steunde. Maar je hoort ook spijt om verdwenen, historische straten zoals de Radijzenstraat, waar je tijdens de oorlog nog eten kon vinden.

De ‘oude Oude Markt’ is zelf het resultaat van een opruimingsactie. Toen de Lemonnierlaan in 1873 werd aangelegd, verhuisde de oude voddenmarkt van het Anneessensplein (vanaf dan de ‘oude Oude Markt’ genoemd) naar het Vossenplein, op de site van de voormalige locomotievenfabriek Renard. Natuurlijk, zeggen de Marolliens, zijn sommige huizen op een bepaald moment uitgeleefd, maar dat geeft de overheid nog niet het recht om het Brusselse karakter van een wijk te vernielen onder het mom van lucht en licht. Kijk maar hoe ‘ijzig’ de Noordwijk is geworden.

Naast de geluidsfragmenten lezen An Mertens en Marc Braun voor uit hun romans Tot Later en La prochaine fois je tue et j’ai l’autorisation de la propriétaire!, krijg je beschrijvingen te horen van het Vossenplein op de manier van Georges Perec (“schrijf vijf bladzijden over wat je ziet”) en komt jazzsaxofonist Jan Rzewski spelen.

Als de Marollen van zich laten horen (geluidsfragmenten in het Frans)

data: 20/03, 19.00

waar: Het Warm Water, Vossenstraat 25, Brussel-Stad

Vossenplein

De Stad Brussel plant een ondergrondse parking onder het Vossenplein. De parking is een van de vier nieuwe parkings in de Vijfhoek, die voor bijkomende parkeerplaatsen moet zorgen in het centrum. Buurtbewoners, handelaars en marktbezoekers zijn er niet gerust in. U leest er alles over in ons dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Vossenplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni