Onthaalbureaus geven cursussen maatschappelijke oriëntatie aan nieuwkomers.

De Franstalige onthaalbureaus voor inburgering zullen nog deze legislatuur inkantelen in de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Het is een van de opmerkelijke aankondigingen op de persconferentie van de Brusselse regering.

Sinds januari 2021 is inburgering verplicht in het Brussels Gewest. De lokale besturen sturen nieuwkomers door naar een Nederlandstalig inburgeringsbureau (BON), of naar een van de drie Franstalige onthaalbureaus. Die laatste vallen onder de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof). De verplichting is bij wet geregeld door de (tweetalige) Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

Minister Alain Maron (Ecolo) gaat, nog dit jaar, de Franstalige bureaus overhevelen naar de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. De aanpassing van de wetteksten zou er nog deze legislatuur moeten komen.

De verhuis past binnen een institutionele vereenvoudiging. De armlastige Franstalige Gemeenschapscommsissie heeft eerder al rusthuizen afgestoten. Die vallen sindsdien ook onder de tweetalige GGC.

Na de overheveling resulteert dat in Brussel institutioneel in een tweeslachtige situatie. De inburgeraar zal de keuze krijgen tussen een Nederlandstalig òf een tweetalig Brussels parcours. Beiden zullen naast elkaar blijven bestaan.

Bakken kritiek

De beslissing staat los van de bakken kritiek die Maron de laatste maanden en jaren kreeg omdat de verplichte inburgering in Brussel dode letter blijft. Volgens Maron heeft dat met de omstandigheden te maken. Er was corona en er moesten nog IT-problemen worden opgelost. Bovendien staan de lokale besturen op de rem, aldus Maron, omdat ze hun personeel hard nodig hebben om de Oekraïense vluchtelingen onderdak te geven.

Brussels parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA) spaart zijn kritiek alvast niet. "De invoering van de verplichte inburgering is nog niet eens in werking getreden, of Maron speelt al druk institutionele spelletjes. Men zet hiermee het samenwerkingsakkoord met Vlaanderen en de Franse Gemeenschapscommissie helemaal op stelten."

"Met de 'tweetaligheid' van de toekomstige Brusselse inburgeringstrajecten moet ik eens hartelijk lachen. Als het een tweetaligheid wordt zoals in de GGC-rusthuizen, dan wordt het een gebrekkige vertaling naar het Nederlands van een brochure hier en daar en voor de rest alles in het Frans."

"In feite probeert men hier op slinkse wijze de Gemeenschappen, en dan vooral de Vlaamse Gemeenschap buiten spel te zetten en dus de mogelijkheid om in Brussel in het Nederlands in te burgeren te ondermijnen. Waar is trouwens mevrouw Elke Van Den Brandt (Brussels mobiliteitsminister voor Groen, red.) in dit alles? Zij is als Nederlandstalige hiervoor medebevoegd, maar laat Maron blijkbaar ongemoeid betijen," aldus Verstraeten nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Politiek, Alain Maron, verplichte inburgering, Cocof, Franse Gemeenschapscommissie, Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni