Het Brussels gewest is een lage-emissiezone (LEZ)

| De LEZ of lage-emissiezone moet ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit verbetert door de meest vervuilende auto's uit de stad te weren.

'Meer uitzonderingen op LEZ-regel nodig voor mensen met beperkte mobiliteit'

GR
© BRUZZ
02/03/2023

Mensen met een beperkte mobiliteit zijn vandaag vrijgesteld van de LEZ-regels wanneer ze voor een levensnoodzakelijke medische interventie naar het ziekenhuis moeten. Toch kunnen er nog boetes in de bus vallen. Zo ook bij Bernadette Cowé uit Halle, die een zoon heeft met muco. Ze wil dat er voor hen meer uitzonderingen komen: "Er zijn nog andere specifieke gevallen waarbij afwijken van de regel mogelijk zou moeten zijn."

Sinds 2018 wordt er in Brussel gewerkt met de LEZ, de lage-emissiezone. Binnen dat gebied kan je niet langer met om het even welke auto rondrijden. De meest vervuilende wagens worden geweerd, wat ervoor moet zorgen dat de luchtkwaliteit verbetert.

Het aantal auto’s dat in de stad verboden wordt, neemt bovendien gradueel toe. In 2030 zullen enkel nog de meest propere benzinewagens (euronorm 6) in de stad worden toegelaten.

Gerechtsdeurwaarder

Vandaag is er al een verbod op oude dieselwagens en dat is Bernadette Cowé uit Halle zuur opgebroken. Zij kreeg onlangs bezoek van een gerechtsdeurwaarder die haar een boete van 1.200 euro onder de neus duwde omdat ze twee keer de LEZ-regels niet heeft gerespecteerd.

Dat zou normaal gezien overeenkomen met een bedrag van 700 euro. Maar omdat ze de boetes volgens haar nooit ontvangen heeft, is het bedrag door aanmaningen en gerechtsdeurwaarderskosten verder blijven oplopen.

De boetes dateren uit 2020 en 2021 toen ze met haar dieselwagen haar zoon naar het UZ in Jette heeft gebracht. Die lijdt aan de stofwisselingsziekte mucoviscidose en moest voor een controle naar het ziekenhuis. “Normaal gezien verplaatst hij zich met het openbaar vervoer, maar dat is hem sinds de coronapandemie afgeraden. Ik heb hem dus twee keer met mijn oude dieselwagen afgezet in Jette,” zegt Cowé aan La Dernière Heure.

Met de hulp van haar advocaat is de vrouw erin geslaagd om de boete weer te laten intrekken. Maar het heeft haar wel doen nadenken. Ze wil dat er dringend meer uitzonderingen komen op de LEZ-regel voor mensen in een gelijkaardige situatie.

'Nog geen vrije doorgang naar ziekenhuizen in het centrum'

Op dit moment zijn er al vrijstellingen voor mensen met een beperkte mobiliteit die een levensnoodzakelijke ingreep moeten laten ondergaan. Er zijn vandaag ook LEZ-vrije doorgangen naar het UZ in Jette, het Erasmusziekenhuis in Anderlecht en het Sint-Lukasziekenhuis in Sint-Lambrechts-Woluwe. Maar dat is voor Cowé niet voldoende.

“Er zijn vandaag nog altijd patiënten en begeleiders die boetes in de bus krijgen. Bovendien is er nog geen vrije doorgang naar de ziekenhuizen in het centrum van de stad voor patiënten die zich niet met het openbaar vervoer kunnen verplaatsen en beroep doen op een begeleider. Dat kan niet.”

Bevoegd Brussels minister Alain Maron (Ecolo) zegt dat de huidige uitzonderingen al een groot deel van de mensen met een beperkte mobiliteit dekken. “Maar we bekijken binnen onze administratie in hoeverre we nog meer tegemoet kunnen komen aan specifieke gevallen zoals kinderen met een handicap die gedomicilieerd zijn op het adres van een van beide ouders.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni