maritiem station thurn taxis accenture

| De kantoren van Accenture in het historische Maritiem Station

Meer vraag naar kleinere kantoren in Brussel

© Belga
06/12/2022

Het volume aan nieuwe kantoorruimte dat werd verhuurd of verkocht in onze hoofdstad zal dit jaar tot een kwart lager liggen dan normaal. Toch steeg het aantal transacties. Door het thuiswerk en de hoge energiefactuur zijn bedrijven op zoek naar kleinere en energiezuinige kantoren. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle (JLL).

De kantorenspecialist raamt de totale opname van kantoorruimte dit jaar op 320.000 vierkante meter: een derde minder dan een jaar geleden en bijna een kwart minder dan het gemiddelde over vijf jaar. Door de economische onzekerheid zijn bedrijven voorzichtiger geworden om te investeren.

In tegenstelling tot de voorbije jaren gebeurde ook geen enkele transactie door een instelling van de Europese Unie, normaal een grote speler op de markt. Ook al valt het opnamevolume tegen, toch steeg het aantal transacties. Voor de eerste negen maanden van het jaar werd een groei opgetekend van 17 procent. Voor het hele jaar zal de groei wellicht verdubbelen, zo klinkt het bij JLL.

Met andere woorden: er waren meer vastgoedtransacties, maar voor kleinere oppervlaktes. Door de inburgering van thuiswerk en de stijgende energiefactuur zijn bedrijven op zoek naar kleinere en kwalitatievere kantoren. Dat blijkt ook uit de cijfers: de gemiddelde transactieomvang bedroeg voor de eerste negen maanden 916 vierkante meter kantoor. Dat is meer dan een derde kleiner dan in 2021. Kantoorruimte huren in Brussel werd ook duurder. Er is schaarste aan nieuwbouwkantoren, en ook de bouwkosten zijn gestegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni