| De fietsers startten zaterdagochtend aan het Jubelpark

Met de fiets naar Parijs om pediatrisch onderzoek te steunen

© Belga
09/07/2022

Een peloton van zestien amateurwielrenners is zaterdag om 8.00 uur vanuit het Brusselse Jubelpark vertrokken voor de editie van Team Rynkeby, een Deense wieleruitdaging richting Parijs om geld in te zamelen voor pediatrisch onderzoek. De Belgische atleten zullen van 9 tot 16 juli 1.060 kilometer fietsen ter ondersteuning van The Belgian Kids' Fund for Pediatric Research en KickCancer.

"We zijn heel blij dat we van start kunnen gaan, maar we zijn ook wat zenuwachtig omdat het zelfs voor getrainde wielrenners een huzarenstukje is", aldus Laurence Bosteels, projectmanager bij The Belgian Kids' Fund for Pediatric Research, die zelf deelneemt aan de uitdaging. "Kinderonderzoek wordt ondergefinancierd. Het feit dat dit een collectieve inspanning is, motiveerde me. We starten samen en we komen samen aan."

Het is voor het eerst dat een Belgisch team deelneemt aan de wedstrijd, maar naast Belgen maken nog andere nationaliteiten deel uit van de ploeg: Zweden, Noren, Finnen en Denen. De groep zet zaterdag koers naar Charleville-Mézières voor een etappe van 172 kilometer. Na acht etappes en 1.060 kilometer zullen ze op 16 juli Parijs bereiken. De lichtstad is het verzamelpunt voor de 2.400 fietsers van Team Rynkeby die zaterdag vanuit tien Europese landen vertrekken.

Twee doelen

De Belgische sporters nemen deel aan de uitdaging ten voordele van twee verenigingen: The Belgian Kids' Fund for Pediatric Research en KickCancer.

De eerste, die in 1995 in het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola werd opgericht, heeft als opdracht jonge onderzoekers de mogelijkheid te bieden onderzoek te voeren dat essentieel is voor de vooruitgang van de kindergezondheid.

KickCancer, opgericht in 2017, financiert klinische proeven om ervoor te zorgen dat nieuwe geneesmiddelen in veilige en ethische omstandigheden op kinderen worden getest.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni