MIVB stoot op meer drugs op netwerk

© Peter Detailleur
| Pendelaars haasten zich naar huis, terwijl anonieme personages hun drugsverslaving voeden (archiefbeeld).

De laatste jaren nam het aantal overtredingen in verband met drugs en druggebruik op het MIVB-netwerk alleen maar toe. Volgens de laatste cijfers van 2018 registreerde de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij dat jaar 723 incidenten. Dat is bijna een vijfde meer dan het jaar voordien.

Dat blijkt uit een antwoord van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) op een parlementaire vraag van Aurélie Czekalski (MR), waarover de krant La Capitale woensdag bericht.

In 2017 registreerde de MIVB 587 incidenten met drugs, tegenover 723 een jaar later. Een stijging van 18,8 procent dus. De cijfers voor het jaar 2019 zijn nog niet beschikbaar. "Er wordt in die cijfers geen onderscheid gemaakt tussen druggebruik en bezit", stelt Van den Brandt. Agressie op het MIVB-net omwille van drugs is wel zeldzaam (2 procent), zegt ze.

Om druggebruikers medisch te verzorgen, financieert de MIVB de Medibus, een soort van mobiele dokterspraktijk voor dak- en thuislozen, sans-papiers en verslaafden. "Daarnaast verhoogden we de voorbije jaren het aantal agenten en camera's, om het veiligheidsgevoel in de metrostations te verhogen", aldus nog Van den Brandt.

De minister van Mobiliteit liet ook nog weten dat de politie in februari nog een gecoördineerde FIPA (Full Integrated Police Action) gericht op druggebruik zal uitvoeren op het MIVB-netwerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?