Lage Emissiezone LEZ Brussel Fijn stof roetdeeltjes luchtvervuiling luchtkwaliteit diesel

| Lage Emissiezone in Brussel.

Mobiele scanners moeten buitenlandse auto’s in milieuzone beboeten

AB
15/06/2023

De Brusselse overheid gaat vanaf dit najaar mobiele scanners inzetten om bestuurders van buitenlandse voertuigen die in overtreding zijn met de regels van de milieuzone te beboeten. Dat laat een woordvoerder van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) weten aan BRUZZ.

In Brussel is er sinds oktober 2018 een lage-emissiezone (LEZ) waar bepaalde vervuilende auto’s en andere voertuigen niet meer mogen inrijden. Op die manier moet de luchtkwaliteit verbeteren. Voertuigen die onterecht de LEZ inrijden riskeren een boete van 350 euro. Een camera controleert de nummerplaten van binnenrijdende auto's.

Alleen bleek in 2019 dat enkel Belgische auto’s werden beboet. Europese regelgeving zorgt ervoor dat persoonlijke gegevens van bestuurders niet kunnen worden uitgewisseld tussen lidstaten. Dat is alleen mogelijk als er een bilaterale overeenkomst tussen landen is of wanneer buitenlandse voertuigen vooraf geregistreerd zijn. Zo’n registratie is verplicht voor alle auto’s, maar in de praktijk registreren weinig bestuurders zich. Zij riskeren een boete van 150 euro.

Verifiëren

Er is sindsdien een reeks maatregelen genomen, volgens een woordvoerder namens het kabinet van minister voor Leefmilieu Alain Maron (Ecolo). De belangrijkste oplossing voor het beboeten van buitenlandse auto’s: mobiele controleploegen. Zo’n team kan met een camera aan boord direct verifiëren of een buitenlandse wagen geregistreerd is.

Daarvoor moest de Brusselse regering wel eerst de wetgeving aanpassen. Dat is inmiddels gebeurd, zegt de woordvoerder van Maron tegen BRUZZ. Daarmee is het nu mogelijk dat agenten worden aangesteld om leiding te geven aan zo’n mobiel team.

Vanaf het najaar zullen de mobiele teams operationeel zijn, zegt een woordvoerder van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen).

Intussen neemt het aantal boetes voor Belgische auto’s die in overtreding zijn jaarlijks toe, zo blijkt uit cijfers van Leefmilieu Brussel. In 2019 waren er 7.855 auto’s in overtreding, in 2022 is dat aantal meer dan verdubbeld tot ruim 16.000. In totaal betekent dat bijna 5,7 miljoen euro aan boetes. Hoeveel buitenlandse auto's onterecht de LEZ inrijden kan een woordvoerder van Leefmilieu Brussel desgevraagd niet zeggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Leefmilieu Brussel , milieuzone , lage emissie , Lage Emissie Zone , Lage Emissiezone , uitstoot , luchtvervuiling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni