Mohamed El Bachiri wint prijs voor Europees engagement

© Photonews
| Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel.

Mohamed El Bachiri en zijn hoopvolle boodschap na de aanslagen van 22 maart 2016 zijn bekroond met de Konstanzer Konzilspreis. Met de prijs bekroont de Duitse universiteitsstad Konstanz om de twee jaar een persoon of instelling die zich op een bijzondere manier inzet voor de Europese waarden.

De 39-jarige El Bachiri verloor bij de aanslag op metrostation Maalbeek op 22 maart 2016 zijn vrouw Loubna Lafquiri, de moeder van zijn drie zoontjes. Uit die tragische gebeurtenissen haalde de Molenbekenaar de inspiratie voor zijn bestseller Een jihad van liefde.

Daarin houdt El Bachiri een pleidooi tegen zinloos geweld en voor verbondenheid. Het succesvolle boek werd in meerdere talen uitgebracht. Terwijl de Molenbeekse weduwnaar zich opmaakt voor de voorstelling van zijn tweede boek, krijgt El Bachiri internationale erkenning.

De Konstanzer Konzilspreis bekroont elke twee jaar een persoon of instelling die zich onderscheidt omwille van het engagement voor een toleranter Europa. Volgens een Duits universiteitspanel brengt El Bachiri met Een jihad van liefde "een bijzondere bijdrage aan het debat over de Europese toekomst".

Op de erelijst volgt El Bachiri de Zwitserse schrijver en professor Adolf Muschg (2015) en de Duitse kardinaal Reinhard Marx (2017) op. De onderscheiding, die nog maar voor de derde keer werd toegekend, levert hem 10.000 euro op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?