| Home Sebrechts is sinds vorige maand een opvangcenntrum voor asielzoekers.

Molenbeek en Mahdi botsen opnieuw over opvang vluchtelingen

EC
© BRUZZ
09/04/2022

Het federaal opvangcentrum voor asielzoekers in een Molenbeeks rusthuis is groter dan de gemeente eerst had begrepen: het dient niet alleen voor korte noodopvang van Oekraïners, maar ook voor andere asielzoekers. Dat leidt tot wrevel tussen het burgemeester Catherine Moureaux (PS) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

Dat schrijft de krant La Libre Belgique zaterdag. Moureaux weigerde nog maar een week geleden om een tentenkamp van mensen zonder papieren te verbieden in haar gemeente, tot onvrede van Mahdi. Nu is er meteen een nieuw discussiepunt tussen de twee: het oude rusthuis Sebrechts, dat sinds vorige maand dienst doet als opvangcentrum van Fedasil, wordt groter dan de gemeente aanvankelijk had begrepen.

Home Sebrechts wordt vandaag gebruikt voor de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. Wie zich aanmeldt in Paleis 8 op de Heizel en geen onderdak heeft, kan voor één of enkele nachten in het oude rusthuis verblijven. Daar zijn 250 bedden voor vrijgemaakt. Maar nu de toeloop van Oekraïense vluchtelingen begint te dalen, vangt Fedasil ook andere asielzoekers op in het gebouw. Die zouden vandaag al met een 200-tal zijn.

"Op de lange termijn is er een opvangcapaciteit van ongeveer 600 personen mogelijk in Sebrechts. Het zou moreel niet te rechtvaardigen zijn om deze capaciteit niet te gebruiken," zegt woordvoerder Jan Vanderhoeven van staatssecretaris Mahdi. Het voorbije jaar neemt het aantal asielaanvragen in ons land sterk toe, na een eerdere daling in coronajaar 2020. "Naast Oekraïners hebben ook vluchtelingen uit onder andere Afghanistan, Syrië en Eritrea opvang nodig. We kunnen hen niet in de kou laten staan."

Overleg

Volgens La Libre vond hierover echter geen overleg plaats met de gemeente. Die had begrepen dat de opvang van kortere duur zou zijn en alleen voor Oekraïners. Burgemeester Catherine Moureaux vreest logistiek niet te kunnen volgen, zegt ze, en liet haar onvrede ook al weten in een brief naar de omwonenden. BRUZZ kon de burgemeester nog niet bereiken voor meer informatie. Volgens de woordvoerder van staatssecretaris Mahdi is er wel degelijk overleg gepleegd met de gemeente.

Nog volgens La Libre zijn de Brusselse socialisten in het algemeen ontevreden met het huidige opvangbeleid van federaal staatssecretaris Sammy Mahdi. Dat is volgens hen te veel op Brussel gericht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni