Molenbeek gaat wildparkeerders op Gemeenteplein weren met verzinkbare palen

Op het Voltaireplein werd een eerste intelligente paal geïnstalleerd.

Het gemeenteplein van Molenbeek kampt al jaren met wildparkeerders die zich niks aantrekken van het parkeerverbod en de bijkomende boetes. De gemeente is begonnen met het installeren van ‘intelligente palen’ om het probleem eindelijk op te lossen. Dat kondigt Schepen van Openbare Werken Jef Van Damme (SP.A) aan.

De eerste intelligente paal is deze zomer al geïnstalleerd op het Voltaireplein, maar in de loop van volgend schooljaar komen er nog eens twee op het gemeenteplein. De gemeente nam al verschillende initiatieven om wilparkeerders te mijden, zoals het installeren van bloembakken en betonblokken.

“Met de intelligente paaltjes kunnen we foutparkeerders weghouden, maar tegelijk ook toegang blijven geven aan Net Brussel of bepaalde handelaars in de buurt”, aldus Van Damme. “Met de markt die twee keer per week plaatsvindt of de grote meubelzaak in de straat is zo’n toegang wel nodig.” Handelaars moeten vooraf langsgaan bij de gemeentedienst om een telefoonnummer te laten registreren. Zo kunnen ze het nummer dat op de paal staat opbellen en krijgen ze een aantal seconden toegang.

Op dit moment is de ingang tot het gemeenteplein afgesloten met paaltjes die met een sleutel weggehaald kunnen worden, maar volgens Van Damme zorgt dit nog steeds voor problemen. “Sommige handelaars vergeten die paaltjes dan terug te zetten en glippen er opnieuw auto’s tussen om te parkeren.”

Tot 25.000 euro voor één paal

Van Damme geeft toe dat het een dure installatie is, die wel gaat tot 25.000 euro voor één paal. Dat budget kan ook oplopen als er geen elektriciteitsaansluiting nabij de paal aanwezig is. “Wellicht zullen we voor de paaltjes aan het Gemeenteplein wegenwerken moeten doen om elektriciteit te voorzien.”

De schepen van Openbare Werken bevestigt dat de volledige afsluiting van het plein definitief wordt gemaakt: “De betonblokken die er op dit moment staan zullen waarschijnlijk vervangen worden door iets mooier, maar met de mobiele paaltjes willen we het plein hermetisch kunnen afsluiten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?