Molenbeek stelt leegstaande gebouwen open voor nieuwe projecten

© Bart Dewaele
| Onder meer cultuurcafé Brass'Art op het gemeenteplein van Sint-Jans-Molenbeek (foto) is een voorbeeld van een succesvolle tijdelijk bezettingsproject.

Sint-Jans-Molenbeek lanceert een oproep voor twee tijdelijke bezettingsprojecten. Wie in de voetsporen van cultuurcafé Brass’Art wil treden, heeft tot 1 oktober de tijd om een voorstel in te dienen.

Het gaat om gebouwen van de gemeente op de Korenbeekstraat en de Ulensstraat. Op termijn moeten daar bijvoorbeeld crèches of scholen komen, maar momenteel staan die nog leeg. Een zonde, meent de Molenbeekse schepen voor Huisvesting Karim Majoros (Ecolo).

De gemeente lanceert daarom een oproep voor tijdelijke bezettingsprojecten voor de twee gebouwen. Wie een interessant voorstel heeft voor een cultureel, sociaal of onderwijzend project in één van de twee gebouwen, kan dat nog tot 1 oktober indienen.

2 euro per vierkante meter

"Tijdelijke bezettingsprojecten zijn de perfecte manier om leegstand tegen te gaan", zegt Majoros aan BRUZZ. "We geven meteen ook de kans aan nieuwe projecten om zich te bewijzen. De gemeente wil op deze manier een voorbeeld zijn voor privé-eigenaars van leegstaande gebouwen."

Concreet kunnen geselecteerde projecten het gebouw in kwestie maximaal twaalf maanden huren aan een maandelijks tarief van 2 euro per vierkante meter. Van dat bedrag mogen ze ook enige kosten voor de inrichting aftrekken.

Majoros benadrukt dat tijdelijke bezettingen in het verleden al een succesformule waren voor Sint-Jans-Molenbeek. Hij geeft als voorbeeld Brass’Art, het pop-upcafé op het Molenbeekse gemeenteplein.

De gemeente hoopt op termijn trouwens sneller over te kunnen gaan tot een tijdelijke bezetting wanneer het gebouwen aankoopt. Beloftevolle projecten die niet gekozen worden voor de gebouwen op de Korenbeekstraat en de Ulensstraat komen immers in een database terecht, en kunnen later gebruikt worden wanneer de kans zich aanbiedt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?