AUSCHWITZ 2 BRUZZ ACTUA 1591

| Door de verzetsdaad ontsnapten 131 mensen aan de dood

Monument voor 3 Brusselse verzetslui die honderden Joden redden

© Belga
21/09/2021

Het Brussels Parlement heeft dinsdag unaniem een resolutie van Bianca Debaets (CD&V) goedgekeurd om een monument op te richten ter ere van drie Brusselse verzetshelden. Zij redden tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van heel wat Joden tijdens een verzetsactie in Boortmeerbeek. De tekst werd getekend door leden van oppositie en meerderheid.

Op 23 april 1943 saboteerden de jonge Brusselaars Youra Livchitz, Jean Franklemon en Robert Maistriau met succes een deportatietrein. Het zogeheten 'Twintigste Konvooi' was op weg van de Mechelse Dossinkazerne richting het vernietigingskamp Auschwitz, met 1.631 Joden (waarvan 262 kinderen) aan boord.

De drie verzetshelden, gewapend met slechts een pistool en een rode lantaarn, slaagden erin om de trein ter hoogte van Boortmeerbeek tot stilstand te brengen en zo 231 gedeporteerden te laten vluchten. Een deel van hen werd neergeschoten of opnieuw opgepakt door de nazi's, maar 131 personen wisten te ontsnappen. Onder hen ook Simon Gronowski, die ten tijde van de gebeurtenissen 11 jaar oud was en vandaag nog steeds lezingen houdt om zijn verhaal over die ontsnapping te vertellen.

Leerrijke plek voor Brusselaars

Youra Livchitz raakte gewond bij de verzetsdaad gewond en verstopte zich in Brussel, waar hij later verraden werd door iemand uit z'n netwerk. Hij werd gefusilleerd door de Duitsers. Robert Maistriau en Jean Franklemon werden aangehouden, maar overleefden de oorlog.

Naast een standbeeld aan het station van Boortmeerbeek en twee struikelstenen in Ukkel is er over deze verzetsdaad weinig terug te vinden in de openbare ruimte, stelt parlementslid Debaets. Daarom wordt in de resolutie aan de Brusselse regering gevraagd om een herdenkingsmonument op te richten en aan de Brusselse gemeenten om straten en pleinen naar de verzetsstrijders te noemen.

Het Brussels Parlement wil van het monument ook een leerrijke plek maken voor alle Brusselaars en andere bezoekers door er een didactische, pedagogische en educatieve invalshoek aan toe te voegen.

Pepijn Kennis (Agora) onthield zich omdat de burgerassemblee van Agora zich niet over het onderwerp had uitgesproken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni