Moureaux wil debat over hoofddoeken gemeentepersoneel

© Ivan Put
| Betogers vragen het recht om een hoofddoek te dragen (archief)

Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux wil een debat in de gemeenteraad over levensbeschouwelijke tekens voor gemeentepersoneel. Coalitiepartner MR kant zich meteen tegen het idee. Een wisselmeerderheid lijkt niet uitgesloten.

Eind juni kondigde Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux op Twitter aan dat ze het arbeidsreglement voor het gemeentepersoneel wil aanpassen tegen eind augustus, “om de diverse afkomst van de bevolking duidelijker te maken.” De burgemeester wil daarbij de kwestie van levensbeschouwelijke tekens voor het gemeentepersoneel op tafel leggen, leert navraag bij haar woordvoerder.

In haar tweet zegt Moureaux ook dat de kwestie al besproken is binnen de PS-SP.A-fractie.

De aankondiging zorgde dit weekend voor een vertraagde maar felle reactie van het laïcistische collectief Yallah. In een opiniestuk in Le Vif hameren de ondertekenaars – zelf afkomstig uit de moslimgemeenschap – erop dat hoofddoeken aan het loket het grondwettelijk principe van neutraliteit ondermijnen. Het collectief vreest ook dat Molenbeek voor een domino-effect kan zorgen binnen Brussel, waarbij een aantal gemeenten wel hoofddoeken toelaat en andere niet.

Coalitiepartner MR liet op zijn beurt weten dat er geen sprake kan zijn van religieuze tekens bij gemeentepersoneel. Dat liet nationaal partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez in eigen persoon weten, ook al op Twitter. “De MR zal het terugplooien op de eigen gemeenschap nooit aanvaarden. De principes van onpartijdigheid en neutraliteit van de overheden zijn de motor van ons handelen. Geen levenbeschouwelijke tekens in overheidsdiensten dus.”

Ook eerste schepen Françoise Schepmans (MR) laat in La Capitale weten dat haar partij een dergelijk debat uitsluit. "De PS zou ook best eens één standpunt bepalen over de kwestie, want de partij is verdeeld."

'Ook tegenstellingen binnen PS'

De woordvoerder van de burgemeester verduidelijkt aan onze redactie echter dat de kwestie de tegenstelling meerderheid-oppositie overstijgt. “Dit is een zaak voor de gemeenteraad, waar er in zowat elke partij tegenstellingen bestaan over levensbeschouwelijke tekens in de openbare dienst. Ook in de PS, ja.”

Met name Ecolo-Groen is traditioneel eerder voor het toelaten van hoofddoeken in overheidsdiensten. Ook de christendemocraten zijn tegen een algemeen verbod. Binnen de PS is onder meer de afdeling van de Stad Brussel duidelijk tegen het toelaten van hoofddoeken. In Molenbeek, waar de partij heel wat schepenen uit de moslimgemeenschap heeft, ligt dat anders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?