'Mysterie' ontplofte stroomcabine Flageyplein nog altijd niet opgelost

Het puin is intussen wel al weggehaald.

Op 20 december vorig jaar werd het Flageyplein in Elsene opgeschrikt door een ontploffing van een stroomcabine. Na meer dan een jaar is het nog altijd niet duidelijk wat er precies gebeurd is. De verzekeraars van de betrokken partijen zijn het oneens over de precieze oorzaak.

Ook de BRUZZ-redactie - in het Flageygebouw - schrok vorig jaar toen er buiten plots een luide knal te horen was. Al snel bleek dat een stroomcabine op het plein ontploft was. Maar hoe dat precies kon gebeuren, is na meer dan een jaar nog altijd niet duidelijk.

Na zes maanden bleek dat het ingewikkelde Brusselse bestel daar een rol in speelde. Zo stuurden de gemeente Elsene en het Gewest elk een eigen expert ter plekke. “Het gaat uiteindelijk om wie moet betalen en dan kan het wel even duren”, legde het kabinet van toenmalig burgemeester Dufourny (MR) uit.

Nu, opnieuw zes maanden later dus, is er echter nog altijd evenveel onduidelijkheid. Bij het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) klinkt het dat “de verzekeraars nog moeten uitmaken wie verantwoordelijk is, en dus moet opdraaien voor de kosten.”

Rechtszaak

Kersvers Elsens burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) laat dan weer weten dat de gemeente wacht op het expertenrapport dat het Gewest moet voorbereiden. “Wij wachten al lang op een antwoord en zullen de minister er dan ook over aanschrijven,” aldus Doulkeridis.

Intussen zijn de herstelwerken, voorlopig op kosten van het Gewest, wel al gestart. “We hebben niet gewacht op meer duidelijkheid over waar de oorzaak ligt,” klinkt het nog bij het kabinet-Smet.

Het is niet duidelijk wanneer de oorzaak van de explosie bekend wordt. Mogelijk wordt het dispuut tussen de verzekeraars van de verschillende betrokken partijen uiteindelijk voor de rechtbank afgehandeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?