Nachtopvang voor asielzoekers in voormalig ziekenhuis Jules Bordet

© Kevin Van den Panhuyzen - BRUZZ
| Asielzoekers schuiven aan voor het Klein Kasteeltje in december 2021. De nieuwe nachtopvang moet ervoor zorgen dat mensen niet meer voor Klein Kasteeltje slapen.

In het voormalige ziekenhuis Jules Bordet aan de Waterloolaan bij de Hallepoort voorzien Fedasil en de Stad Brussel vanaf vandaag nachtopvang voor asielzoekers. Asielzoekers die na registratie in het Klein Kasteeltje geen reguliere opvangplaats krijgen, kunnen er terecht. De nachtopvang is alleen bedoeld voor alleenstaande mannen.

Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Vandaag werd een dertigtal mensen doorverwezen naar het oude gebouw van het Jules Bordet Instituut aan de Waterloolaan. Het ziekenhuis verhuisde in november vorig jaar naar Anderlecht, waardoor het gebouw op de Kleine Ring geleidelijk aan volledig leeg zal staan.

"De voorbije weken werden verschillende extra opvangplaatsen voorzien en deze nachtopvang moet het netwerk helpen stabiliseren," aldus Mahdi. "In tegenstelling tot hotelopvang waar bepaalde organisaties voor pleiten, lijkt me dit wel een aangewezen oplossing."

De extra nachtopvangplaatsen zijn bedoeld voor alleenstaande mannen. Gezinnen met kinderen en niet-begeleide minderjarigen moeten in principe rechtstreeks opvang toegewezen krijgen via het netwerk van Fedasil. De nachtopvang in het oude Jules Bordet Instituut biedt plaats aan 140 personen. Op termijn moet het hele ziekenhuisgebouw omgebouwd worden tot een opvangcentrum. 

De voorbije weken gebeurde het regelmatig dat asielzoekers niet aangemeld raakten bij het Klein Kasteeltje door een gebrek aan opvangplaatsen. Zij overnachtten daardoor geregeld op straat.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?