Studio 2000, een van de drie afwerkhotels in de Alhambrawijk, links in beeld

Nakende sluiting afwerkhotel Alhambrawijk: 'Straatprostitutie heeft hier geen plaats meer'

KVDP
© BRUZZ
29/11/2023

Na prostitutiehotel Studio Europe zal ook Studio 2000 de deuren sluiten. Het zogenaamde afwerkhotel moet verkocht worden, zo besliste een Brusselse rechtbank. Buurtcomité Alhambra heeft het over een belangrijke overwinning. “Wij zijn hoopvol. Zonder deze hotels wordt het hier beter.”

Al decennialang krijgen de bewoners van de Alhambrawijk te maken met straatprostitutie en de overlast die daarmee gepaard gaat. Volgens het buurtcomité zijn de afwerkhotels die in de jaren negentig opdoken de bron van de ellende. Sekswerkers onderhandelen op straat met klanten en trekken dan naar hotels als Studio Europe. Dat ging een half jaar geleden definitief dicht.

Nu is er nieuws over een gelijkaardig prostitutiehotel in de buurt rond de KVS: ook Studio 2000 zal binnenkort de deuren sluiten. Dat meldt Comité Alhambra. Volgens die buurtvereniging was er een jaar geleden een deal tussen een Brusselse bouwpromotor en de eigenaar, maar die zou zich hebben teruggetrokken op het moment dat de akte ondertekend moest worden. Intussen heeft een rechter beslist dat de verkoop toch moet doorgaan. “De verkoop staat honderd procent vast. Het is nu wachten op enkele administratieve procedures, maar dat is een kwestie van dagen,” zegt Jan Leerman van Comité Alhambra.

Eens de activiteiten van Studio 2000 zijn stopgezet, verwacht Leerman dat ook de sekswerkers uit het straatbeeld zullen verdwijnen. Tegenwoordig zijn dat voornamelijk Chinese prostituees. “De voorbije jaren hebben zij de andere prostituees weggeconcurreerd,” aldus Leerman. “Sinds dat burgemeester Close de privéappartementen waar de Chinese sekswerkers aan het werk waren heeft verzegeld, maakten zij volop gebruik van Studio 2000. Als die dicht gaat heeft straatprostitutie hier helemaal geen faciliteiten meer.”

Hoopvol

Volgens Comité Alhambra zijn de gevolgen van de sluiting van Studio Europe al voelbaar. Sindsdien zou er minder straatprostitutie in de buurt zijn. Met de sluiting van Studio 2000 verwacht het buurtcomité dat de situatie alleen maar zal verbeteren. Wel is er nog een derde hotel in de wijk, 5th Avenue, maar dat bezorgt de buurtbewoners minder overlast. “Dat is meer een rendez-voushotel dan een afwerkhotel. Straatprostitutie werd daar nooit echt aanvaard,” aldus Leerman. “Wij zijn hoopvol. Zonder deze hotels wordt het hier beter.”

De Stad Brussel was de voorbije jaren nauw betrokken bij de strijd tegen straatprostitutie in de Alhambrawijk. Twee jaar geleden heeft het OCMW het pand naast Studio 2000 gekocht om er studentenwoningen van te maken. Op de nakende sluiting van het afwerkhotel wil schepen van Stedenbouw Anaïs Maes (Vooruit) niet reageren. Wel zegt ze klaar te staan voor de toekomstige koper met stedenbouwkundige expertise bij het ontwikkelen van een woonproject op maat van de wijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni