Een rechtbank in Amsterdam heeft het Nederlandse e-bikebedrijf VanMoof failliet verklaard. Het Brusselse e-fietsmerk Cowboy anticipeerde hier al op door een digitale fietssleutel te lanceren om de fietsen van VanMoof alsnog te kunnen ontgrendelen. Het Nederlandse bedrijf liet dinsdag echter weten dat zijn fietsen ook na het faillissement functioneel zullen blijven.

De eerder door de rechter aangestelde bewindvoerders van VanMoof gaan nu als curatoren de mogelijkheden van een doorstart van het bedrijf onderzoeken. Ze hopen nog een partij te vinden die de activiteiten van het bedrijf wil voortzetten, zo heeft de onderneming in een verklaring laten weten. VanMoof zag zich vorige week genoodzaakt om zijn winkels te sluiten en uitstel van betaling aan te vragen.

Bij de vestigingen in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam kwamen klanten voor een gesloten deur te staan, terwijl ze in sommige gevallen nog een fiets binnen hadden staan. Wereldwijd telde het merk in twintig steden eigen winkels. De bedrijfsonderdelen buiten Nederland vallen buiten het faillissement.

Verlies

De broers Taco en Ties Carlier richtten het bedrijf in 2009 op om "de perfecte stadsfiets" te maken. Deze trok vooral de aandacht door zijn minimalistische ontwerp. De onderneming leek aanvankelijk succesvol, maar volgens de laatste bekende cijfers leed het bedrijf inmiddels tientallen miljoenen euro's verlies. In een interne mail aan het personeel, die door verschillende media wordt geciteerd, schrijven de oprichters bedroefd te zijn over het bankroet, maar wel trots op wat ze in de voorbije jaren hebben bereikt.

De curatoren moeten de specifieke toedracht van het faillissement nog onderzoeken. Maar het is bekend dat er grote investeringen nodig waren voor al de speciale voor VanMoof ontwikkelde onderdelen. Ook kampte de onderneming met hoger dan verwachte kosten voor reparaties die onder de garantieregeling vallen en er werd veel geld uitgegeven aan internationale groei. Dit alles financierde het bedrijf telkens met nieuw aangetrokken kapitaal en leningen van durfinvesteerders.

VanMoof had zelf eerder dit jaar al twijfels of het nog lang op die weg door kon gaan. Het bestuur waarschuwde dat het allerminst zeker was dat er genoeg nieuwe kapitaalinjecties zouden komen die het bedrijf overeind zouden houden. Verder waren er op sociale media ook veel klachten over lange wachttijden voor reparaties van haperende fietsen. Sinds de oprichting van VanMoof zijn er in totaal wereldwijd 190.000 fietsen van het merk verkocht.

Bikey

VanMoof laat op zijn website wel weten dat zijn fietsen functioneel en berijdbaar blijven. "We streven ernaar onze app en servers online te houden en de lopende diensten voor de toekomst veilig te stellen", klinkt het. "Omdat er zich echter onvoorziene omstandigheden kunnen voordoen, raden wij wel aan om een back-up ontgrendelingscode aan te maken, zodat je je fiets kunt ontgrendelen via de knoppen op je stuur."

Eerder liet het Brusselse e-fietsmerk Cowboy al weten ook een oplossing te willen bieden indien de digitale sloten op de elektrische fietsen van het bedrijf bij een faillissement niet meer zouden werken. Eigenaars kunnen sinds kort daarom een Cowboy-app genaamd Bikey downloaden om hun VanMoof-fiets te vergrendelen of ontgrendelen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni