1 maart 2020: de federale regering, met Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, (Open VLD), buigt zich over maatregelen tegen het coronavirus

| 1 maart 2020: de federale regering, met Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, (Open VLD), buigt zich over maatregelen tegen het coronavirus.

'Niet de bedoeling dat grootouders op kleinkinderen passen'

© Belga
07/05/2020

Kleinkinderen mogen dan wel vanaf zondag bij hun grootouders op bezoek gaan en omgekeerd, maar het is niet de bedoeling dat zij ook op de kinderen gaan passen. "Ze kunnen een aantal uur bij elkaar zitten, maar zeker niet hele dagen bij elkaar zitten", verduidelijkt minister Maggie De Block (Open VLD).

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) verklaarde woensdagmiddag in het Vlaams parlement dat grootouders vanaf zondag in principe op hun kleinkinderen kunnen passen, als die ten minste behoren tot de vier mensen met wie ze als gezin in contact mogen komen.

Kort bezoek

Maar dat is dus niet de bedoeling van de versoepeling, maakte Maggie De Block duidelijk na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. "We zeggen dat uitnodigen kan, een aantal uur bij elkaar zitten, misschien van ver aan tafel met elkaar iets eten of drinken, maar zeker niet hele dagen bij elkaar zitten."

De Block zit daarmee op dezelfde lijn als Erika Vlieghe, virologe en voorzitster van de expertengroep die de exitstrategie moet uitstippelen. Ook zij benadrukt dat het niet de bedoeling is om grootouders op kleinkinderen te laten passen. "Een kort bezoek, op veilige afstand, is echt wel iets helemaal anders dan een hele dag op een kleinkind passen."

Grootouders beschermen

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) benadrukt dat mensen hoe dan ook nog extra voorzichtig moeten zijn met kwetsbare mensen en ouderen. "Er zijn mensen van 65-70 jaar in goede gezondheid, er zijn er anderen die verzwakt zijn en met wie er een minimum aan contacten moet zijn, of het nu met kinderen is of niet. We moeten hen beschermen.".

De Nationale Veiligheidsraad besliste dat elk gezin vanaf Moederdag tot vier mensen bij zich thuis mag uitnodigen, al moeten dat wel altijd dezelfde mensen zijn en kunnen zij op hun beurt niet ook vier andere mensen bezoeken. Bovendien blijft de veilige afstand van anderhalve meter cruciaal en wordt het bezoek bij voorkeur buiten ontvangen, als dat kan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Maggie De Block , exitstrategie coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni