| Zowel personeel als bewoners voelen zich thuis bij Anima.

Nieuw 'multicultureel woonzorgcentrum' aan Gare Maritime

Glodie Mungaba
© BRUZZ
09/12/2022

Het nieuwe Anima-woonzorgcentrum op de site van Thurn & Taxis, dat zich wil onderscheiden door een zorgconcept met aandacht voor de culturele achtergrond van zijn bejaarde bewoners, organiseert vrijdag en zaterdag een opendeurdag.

Anima, een nieuw woonzorgcentrum in Thurn & Taxis, richt zich specifiek op een divers en multicultureel publiek. De migratieachtergrond van een oudere, zijn of haar religieuze achtergrond: het krijgt allemaal een plaats in het zorgconcept.

Anima is een samenstelling van twee woonzorgcentra - La Belle Epoque in Laken en La Roseraie in Anderlecht- en opent vandaag en morgen de deuren voor het grote publiek.

Persoonlijke benadering

Elke verdieping telt maximaal 26 bewoners, met bovendien een aparte leef- en eetruimte. Opmerkelijk: het eten wordt aangepast aan zowel de lichamelijke intoleranties van de bewoners, als aan de geloofsovertuiging en dito religieuze voorschriften. Halal kan perfect dus. Bewoners kunnen ook voor elkaar koken. "En leren daardoor nieuwe eetculturen kennen", zegt CEO Johan Crijns.

Respect voor het personeel en de bewoners

Een multicultureel publiek zorgt natuurlijk voor een veelheid aan gebruiken, gevoeligheden en specifieke zorgvragen. Anima wil die zoveel mogelijk respecteren, zegt directeur Denis Garcia. Zo worden moslimvrouwen verzorgd door vrouwelijk personeel. Wat vrij makkelijk te organiseren valt, aangezien 95% van het personeel vrouwelijk is. "Voor mannen proberen we dat ook te respecteren, maar families en bewoners begrijpen dat het niet altijd lukt om een mannelijke verpleger in te schakelen."

Voor Anima is het belangrijk dat personeel, bewoners en hun familie zich te allen tijde comfortabel voelen. Moslimbewoners mogen zonder probleem hun sluier ophouden. "Een vorm respect", vindt Garcia. "Iemands geloof maakt namelijk iemands identiteit uit, en wie iemand is. Daarvoor moet ruimte zijn bij ons."

f7390f14-woonzorgcentrum.jpg

| Het rusthuis bevindt zich op de site van Thurn & Taxis.

Aantrekkelijk

Het woonzorgcentrum bevindt zich aan Gare Maritime, het voormalige goederenstation, maar stilaan een hotspot in Molenbeek. Bewoners kunnen ontspannen in het aangrenzende groene park; er zijn trouwens geen bezoekuren en geen beperkingen op uitgaan.

"De optisch beweeglijke gevel en de goudgele kleur geven de indruk dat het gebouw straalt, vooral als de zon schijnt", vindt de directeur.

Toegankelijk

Volgens Garcia is ook het interieur van Anima heel bijzonder, met zijn overdadige hoge plafonds en sfeervolle architectuur. "De winkels zijn dichtbij, de bus stopt voor de deur en de metro ligt op een steenworp afstand". Bewoners die nog mobiel zijn, kunnen elke dag naar buiten om boodschappen te doen of te wandelen.

Binnen het woonzorgcentrum is er een kapsalon, een pedicure, een grote fysiotherapieruimte en een ook grand-Café in Belle Epoque-stijl. "Alles is open, helder, gebouwd met warme materialen zoals hout. Het ziet er niet uit als een instelling, laat staan als een zorginstelling."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni