17 maart 2023: brand in La Porte d'Ulysse', opvangcentrum voor vluchtelingen in Schaarbeek

| 17 maart 2023: brand in La Porte d'Ulysse', opvangcentrum voor vluchtelingen in Schaarbeek.

Nieuwe opvang gevonden voor alle bewoners van uitgebrand opvangcentrum

Renée Vervaet
20/03/2023

Na de hevige brand vrijdag in het noodopvangcentrum La Porte D’Ulysse in Schaarbeek krijgen alle bewoners tegen vanavond een nieuw onderkomen. Dat laat het burgerplatform voor steun aan vluchtelingen BelRefugees weten. Door de brand zijn er wel structureel 250 bedden minder in de Brusselse opvang voor asielzoekers.

Op vrijdag 17 maart rond 19.30 uur brak er brand uit op de tweede verdieping van het opvangcentrum La Porte d'Ulysse van het burgerplatform Belrefugees. Op dat moment verbleven er 247 personen in het centrum. Bij het incident liep niemand ernstige verwondingen op.

Het Gemeentelijk Nood- en Interventieplan is daarop in actie getreden om de bewoners te evacueren en onder te brengen in de gemeentelijke sporthal. Voor de coördinatie werken Fedasil, het Brussels Gewest, het burgerplatform en de gemeentelijke diensten nauw samen, klink het.

Voor alle 247 asielzoekers die op het moment van de brand aanwezig waren, is een oplossing voor herhuisvesting gevonden of in de maak. 36 bewoners kregen meteen een plek in de bestaande opvangcentra, maar 211 mensen moesten tijdelijk verblijven in de sporthal van de Gemeente Schaarbeek.

Van die laatste groep krijgen nu 103 asielzoekers een plek in een oud gebouw van Samusocial. En dankzij een verschuiving van zo'n 90-tal mensen dat in het netwerk van Belrefugees verbleef naar het netwerk van Fedasil, kwamen er nog plaatsen vrij in de andere Brusselse opvangcentra van Belrefugees. Een tiental personen wordt opgevangen door Het Rode Kruis.

250 plaatsen verloren

In La Porte D’Ulysse was er in totaal plek voor 350 personen. “We verliezen door de brand structureel 250 plaatsen,” zegt Mehdi Kassou, de woordvoerder van Belrefugees. In de poging om snel nieuwe plaatsen te creëren, lanceert het burgerplatform nu een oproep naar de eigenaars van hotels, oude rusthuizen, leegstaande panden enzovoort.

Het vervoer van de personen naar de nieuwe locaties voor herhuisvesting wordt momenteel georganiseerd. De opvang in de sporthal zal worden opgeheven na het vertrek van de bewoners en de ruimte zal zo snel mogelijk weer beschikbaar zijn voor scholen en sportclubs.

De oorzaak van de brand is nog niet vastgesteld en het gebouw, dat zwaar beschadigd is door de vlammen, blijft tot nader order ontoegankelijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni