| Het sociale woonproject Olieslagerij in Vorst.

Nieuwe sociale woonwijk Olieslagerij in Vorst: 59 passieve woningen en crèche

EC
© BRUZZ
15/04/2021

In Vorst is een nieuwe sociale woonwijk ingehuldigd in de Olieslagerijlaan. Het is een passief wooncomplex met 35 sociale woningen en 24 middenklassewoningen. Die hebben allemaal een balkon of terras en de meeste zijn groot genoeg voor gezinnen. "Dit weerspiegelt perfect waar we naartoe willen", klinkt het bij de gewestelijke huisvestingsmaatschappij.

Staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) kwam de nieuwe woonwijk donderdag zelf inhuldigen. De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) zegt aan BRUZZ dat de eerste gezinnen hun intrek al hebben genomen.

"Het gaat over een mooi, gemengd project van zowel sociale woningen als woningen van de gemeente voor middeninkomens. Zo bekomen we een sociale mix", zegt Sara Van den Eynde van de BGHM. "Ook op vlak van duurzaamheid is het een voorbeeld."

Alle 59 woningen zijn passief gebouwd met goede isolatie, ventilatie, zuidgerichte ramen en zonnepanelen op de daken. Op de site is er een opvangtank voor regenwater, een parking voor 144 fietsen en een collectieve moestuin. Het complex is ontworpen door bureau BOB 361. De 35 sociale woningen zijn beheerd door woonmaatschappij Zuiderhaard, de 24 woningen voor middeninkomens door de gemeente Vorst.

Terrassen

"Dit project weerspiegelt perfect waar de BGHM en de sector naartoe willen: wijken ontwikkelen met een sociale en functionele mix waar iedereen de kans krijgt om zich te ontplooien", zegt de BGHM. Zo zijn alle 59 woningen voorzien van een terras of een balkon, iets wat de Brusselse regering in de toekomst wil verplichten. De meerderheid van de woningen telt bovendien drie of meer kamers om tegemoet te komen aan de woningnood van grote gezinnen.

Op de site is ook een Nederlandstalig kinderdagverblijf voorzien.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni