Regering denkt aan verplichte terrassen voor nieuwbouw

EC
© BRUZZ
12/02/2021

Elke nieuwe woning een eigen terras of balkon. Dat adviseert het Wetenschappelijk Comité Huisvesting aan de Brusselse regering. Bevoegd staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels) heeft er oor naar. Hij wil de gewestelijke stedenbouwkundige regels sowieso aanpassen.

De studie van het Wetenschappelijk Comité Huisvesting werd in juni vorig jaar besteld door de regering, in het bijzonder om de impact van de coronacrisis op de huisvestingsmarkt te bekijken. Verschillende experten (architecten, stedenbouwkundigen en sociologen, red.) kwamen tussen juni en november samen om aanbevelingen te formuleren. Eén daarvan is om elke nieuwbouwwoning of -appartement van een eigen buitenruimte te voorzien. Een balkon of een terras dus.

“Op dit moment wordt een dergelijk systeem nog niet verplicht door de regelgeving, maar het Comité is wel van mening dat het interessant zou zijn om in de toekomst een minimumpercentage van de oppervlakte van de woning voor te behouden voor een private buitenruimte”, valt te lezen in het rapport. Verder bevelen ze voor elke nieuwe woning aan dat er zicht op groen is in de straat.

Aanbeveling

Het kabinet van Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels) zegt aan BRUZZ dat een eigen balkon of een gemeenschappelijke buitenruimte, aan het gebouw of op het dak, inderdaad een vereiste wordt bij nieuwe bouwprojecten. Een bindende verplichting is er nu nog niet. Tegen 2023 wil Smet dat in de nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening (GSV) krijgen. “We moedigen promotoren en ontwikkelaars nu wel al aan de aanbevelingen te volgen”, zegt Smets woordvoerder Damiaan De Jonge.

'Wij benadrukten voor de coronacrisis het belang van buitenruimte al bij ontwikkelaars, maar er komen nog altijd veel plannen bij ons binnen zonder terrassen'

Kristiaan Borret, Brussels bouwmeester

1732 Noordwijk Kristiaan Borret

“Brussel loopt eigenlijk achter op andere steden zoals Antwerpen en Amsterdam, waar die verplichting al een tiental jaar bestaat”, zegt Brussels bouwmeester Kristiaan Borret. Elk nieuw appartement in Antwerpen moet minstens 4 vierkante meter buitenruimte tellen. Komt er een extra slaapkamer bij, dan moet die buitenruimte telkens 2 vierkante meter groter.

Kosten drukken

“Het is goed dat de coronacrisis die bezorgdheden in Brussel enigszins versnelt”, vindt Borret. “Wij benadrukten voordien het belang van buitenruimte al bij ontwikkelaars, maar er komen nog altijd veel plannen bij ons binnen zonder terrassen.” De bouwmeester verwijst naar verschillende projecten aan de rand van Brussel, in Oudergem, Sint-Pieters-Woluwe en Jette. Ook de nieuwbouwprojecten aan het Biestebroekdok betrekken niet allemaal terrassen.

Eén van de redenen is dat dat nog altijd een relatief dure keuze blijft. “Enkele bouwheren zien die buitenruimtes als een extra kost die ze niet apart kunnen verkopen of verhuren. Het vraagt een grotere investering dan de return die ze ervoor terugkrijgen”, legt architect Stijn Elsen uit.

'Een ontwerp met terras zorgt uiteraard voor discussies met de bouwheer'

Stijn Elsen, architect bij Kaderstudio

Met zijn Brussels bureau Kaderstudio en het Nederlandse Kempe-Thill ontwerpt Elsen op dit moment een project aan het kanaal van Anderlecht. Hij wil er graag terrassen bouwen die vier meter diep zijn vanaf de gevel. “Dat zorgt uiteraard voor discussies met de bouwheer, maar wij proberen de kwaliteit van het terras zo goed mogelijk te verdedigen. Met vier meter diepte kan je langs beide zijden van een tafel zitten. Dat geeft een heel andere kwaliteit dan een stadsbalkon van maar een meter diep.”

(Lees verder onder de foto)

Les Goujons_sociale woontorens_renovatie_Anderlechtse haard_ontwerp

| Het ontwerp van de gevelrenovatie van Les Goujons: eenvoudige betonnen balkons geven alle bewoners eigen buitenruimte.

Het project waarvan sprake zit nog in de ontwerpfase. Een ‘goedkoper’ project dat al in aanbouw is in Brussel, is de gevelrenovatie van de sociale woontorens Les Goujons in Anderlecht. Daar worden de bestaande balkons vervangen door prefab balkons uit beton. De bouwstructuur blijft ook eenvoudig, wat de kosten verder drukt. Het gaat om balkons voor 380 sociale appartementen.

“Door in goedkoop materiaal als beton te werken, gaat het geld naar de oppervlakte en niet naar dure natuursteen”, zegt bouwmeester Borret. “Ik merk dat het bewustzijn door corona totaal is veranderd: ontwikkelaars begrijpen zelf inmiddels ook wel hoe belangrijk buitenruimte is. Ze bieden minder weerstand. De huurprijzen kunnen stijgen als er terrassen bijkomen, maar ik kan alleen maar hopen dat een verplichting dan voor een gelijke prijsstijging zorgt bij alle projecten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw, Pascal Smet, Stijn Elsen, Kaderstudio, Kristiaan Borret, terrassen, nieuwbouwprojecten

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni