Noodopvang voor asielzoekers komt op militair domein in Berlaar

© BRUZZ
| Het kernkabinet raakte het eens over een pakket maatregelen om de opvangcrisis in het asielnetwerk het hoofd te bieden, kondigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) aan

De 750 extra plaatsen voor asiel­zoekers komen op de terreinen van Defensie in de Antwerpse gemeente Berlaar. Dat heeft de federale regering beslist, in overleg met de CD&V-­burgemeester, schrijft De Tijd zaterdag. Het is niet zeker of het geplande containerdorp, dat de noodopvang zo snel mogelijk moet vervangen, ook in Berlaar komt.

Het kernkabinet raakte het woensdagmiddag eens over een pakket maatregelen om de opvangcrisis in het asielnetwerk het hoofd te bieden, kondigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) aan in de Kamer.

Het akkoord houdt onder meer in dat Defensie op korte termijn 750 tijdelijke noodopvangplaatsen creëert in loodsen. Die plaatsen moeten op iets langere termijn stelselmatig worden vervangen door 750 plaatsen in een containerdorp. Ook dat dorp is tijdelijk, benadrukt Defensie.

Er is tevens een definitief akkoord over een centrum met 220 plekken in Zaventem voor asielzoekers die elders in de Europese Unie geregistreerd staan en volgens de Europese regels terug naar daar moeten om hun aanvraag af te handelen, schrijft De Tijd nog. "Wij werken hard aan alle oplossingen. Dat is niet alleen opvang maar ook terugkeer naar andere EU-landen, met onder meer het centrum in Zaventem, en betere uitstroom uit het opvangnetwerk", citeert de krant De Moor.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?