1855 BEELD politieactie Zuidstation

| Het blijft niet bij die ene schoonmaakactie in het Zuidstation.

'Nu de rest van Brussel nog': politiek en hotels juichen plan van aanpak Zuidstation toe

JP
© BRUZZ
07/09/2023

Een politiecommissariaat, opvang voor dakloze personen en nog een twintigtal andere maatregelen moeten het Zuidstation veiliger en aangenamer maken. Uit de oppositie en de hotelsector klinken eerste positieve, maar opbouwende reacties op het actieplan dat door premier Alexander De Croo (Open VLD) is voorgesteld. ''Nu de rest van Brussel nog," reageren N-VA en de Brussels Hotel Association.

Mathias Vanden Borre, Brussels parlementslid voor de N-VA, is blij dat er een aantal acties die hij eerder ook had voorgesteld – zoals een alcoholverbod en de inrichting van een permanente politiepost – overgenomen werd in het actieplan van de federale regering voor de problematiek van het Zuidstation.

Maar het Brussels parlementslid uit de oppositie is van mening dat Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) nog veel meer had kunnen doen. Concreet denkt hij aan "een bedelverbod instellen voor de treinstations, straatprostitutie verbieden en samenscholingen ’s nachts verbieden".

'Dealers wanen zich onaantastbaar'

Brussel telt 118 woonwijken, gaat Vanden Borre verder. Sommige van deze woonwijken worden volgens de politicus geconfronteerd met ernstige problemen die de leefbaarheid en veiligheid bedreigen. Hij wijst op "druggebruikers en dealers die zich onaantastbaar wanen", "fysieke aanvallen van buurtbewoners" en andere overlast, zoals "crackpijpen en uitwerpselen voor de deur van bewoners".

Het actieplan voor het station Brussel-Zuid, aangekondigd door federaal premier Alexander De Croo (Open VLD), federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo), federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), biedt daar voorlopig slechts zeer lokaal een antwoord op, stelt Vanden Borre vast.

'Stations betekenen eerste en laatste indruk van de stad'

De Brussels Hotels Association (BHA) is blij met het aangekondigde actieplan, maar volgt Vanden Borre in de redenering dat er nog meer zou moeten gebeuren. BHA pleit voor gelijkaardige inspanningen in alle Brusselse stations, met speciale aandacht voor het Noordstation.

De Brusselse treinstations zijn van strategisch belang voor de duizenden hotelkamers in de nabije omgeving van zowel het Zuidstation als het Noordstation, klinkt het. "Het station zorgt voor de eerste en laatste indruk die bezoekers hebben van de stad en van België," beklemtoont de BHA de noodzaak van een goede ontvangst voor toeristen.

Naast veiligheidskwesties benadrukt BHA ook de noodzaak van ontwikkeling en renovatie van de stations en hun omgeving. Zo stelt de hotelsector onder meer voor om meer bewegwijzering te plaatsen en voetgangersverbindingen naar het centrum te creëren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni