Buurtbewoners in beroep tegen vergunning NMBS-hoofdzetel: 'Disproportioneel'

Maxime Simon, Renée Vervaet
© BRUZZ
08/02/2023
Updated: 09/02/2023 19.13u

Buurtbewoners gaan in beroep tegen de vergunning van de nieuwe NMBS-hoofdzetel op de Fonsnylaan in Sint-Gillis.

Het ontwerp van de NMBS-hoofdzetel op de Fonsnylaan wordt fel betwist door de buurtbewoners en door het collectief 'Midi Moins Une!'. Ze vinden het project van de NMBS buitenproportioneel. Het nieuwe hoofdkwartier is met zijn 60 meter, 19 meter hoger dan de huidige gebouwen aan de Fonsnylaan.

Leo Van Broek, de gewezen Vlaamse bouwmeester, vindt dat de stem van de burger gehoord moet worden. Maar deze burgerparticipatie moet ook op het juiste moment gebeuren. Niet op het moment dat het ontwerp bijna af is en het dossier erg complex is geworden.

Wat ging aan het beroep vooraf? De gemeente Sint-Gillis heeft eind augustus vorig jaar al een eerste beroep tegen de vergunning aangetekend, maar dat werd verworpen. De gewestregering heeft in december vorig jaar een identieke vergunning afgegeven.

De verenigingen en omwonenden hadden daarna zestig dagen de tijd om de nieuwe vergunning aan te vechten bij de Raad van State. Dat hebben ze ook gedaan. BRAL, Centre de Rénovation Urbaine en Inter-Environnement Bruxelles hebben met hun achterban op maandag 6 februari gevraagd de vergunning te vernietigen. Op donderdag 9 februari om 10 uur komen ze samen op het Marcel Broodthaersplein om te protesteren.

BRUZZ-journalist Kris Hendrickx volgt het dossier al lang op.

BRUZZ-journalist Kris Hendrickx blikt in BRUZZ 24 terug op de pogingen om het Zuidstation en zijn omgeving op te waarderen. Begin jaren 2010 werd het ontwerp van de Franse architect Jean Nouvel ook afgekeurd. Ook toen kon het project de goedkeuring van de gemeente Sint-Gillis niet wegdragen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni