© OCMW Sint-Jans-Molenbeek | Het gebouw van het OCMW in Sint-Jans-Molenbeek.

OCMW-personeel Molenbeek en Schaarbeek legt werk neer

© Belga
05/12/2023

Het personeel van de OCMW's in Sint-Jans-Molenbeek en Schaarbeek heeft dinsdag het werk neergelegd. Ze vrezen voor het verdwijnen van 200 jobs omdat het Brussels Gewest 20 miljoen euro aan subsidies schrapt.

Het geld was bestemd voor hulp aan huishoudens die leden onder de gestegen energieprijzen. De middelen gingen vooral in Molenbeek gepaard met extra aanwervingen bij het OCMW. De gemeente wordt meer dan andere gemeenten geconfronteerd met een armoedeproblematiek.

Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront staat het OCMW-personeel al jaren onder druk door de opeenvolging van de coronapandemie, de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne en komt daar nu nog een "financiële crisis door een vermindering van de subsidies van het Brusselse Gewest" bij. De bonden vrezen voor "ernstige financiële beperkingen" en het verlies van 200 jobs.

Voor Molenbeek alleen gaat het volgens het vakbondsfront om 40 werknemers van wie de helft in de eerste lijn en dus aan het onthaal of in de sociale dienst zit. Dat zou ook betekenen dat de werkdruk voor het andere personeel toeneemt, net als de prijs van de dienstverlening, klinkt het.

In Schaarbeek vrezen de bonden daarbovenop nog eens de gevolgen van een "aanzienlijke boekhoudfout" die in 2017 al werd vastgesteld maar waarvoor het lokale bestuur nog niet met de vakbonden heeft overlegd. Een eerste vergadering zou op 31 januari plaatsvinden, werd dinsdag aangekondigd, maar dat heeft de gemoederen vooralsnog niet bedaard.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie