20200513 1708 Armoede OCMW 1

OCMW's vragen regering om extra geld voor begeleiding Oekraïense vluchtelingen

© Belga
18/03/2022

De OCMW's staan voor een immense opdracht bij de begeleiding van mogelijk meer dan 100.000 vluchtelingen uit Oekraïne. Ze vragen daarom financiële en operationele steun van de federale regering. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en haar Brusselse en Waalse zusterorganisaties stuurden daarover een brief naar premier Alexander De Croo (Open VLD), zo maakte de VVSG donderdag bekend.

Een greep op de opdrachten die de OCMW's op zich zullen nemen: (crisis-)huisvesting zoeken, een equivalent leefloon en andere vormen van OCMW-hulpverlening toekennen, sociale begeleiding bieden, verbinden met andere hulpverleners, administratieve knelpunten oplossen, de hulp door de vrijwilligers organiseren enzovoort.

En na de eerste fase van dringende hulp "volgen nog vele andere uitdagingen, zoals de psychologische begeleiding van mensen met trauma's, het activeren van mensen die kunnen werken, het opvolgen van de dossiers op langere termijn", zo staat in de brief.

De OCMW's vragen dan ook "met grote aandrang" financiële en operationele ondersteuning door de federale overheid, net als de nodige ondersteuning van de regionale overheden. Volgens de VVSG zou het het eenvoudigst zijn om te komen tot een verhoogde terugbetaling van het equivalent leefloon. De federale overheid betaalt daar nu 100 procent van terug, dus het bedrag dat het OCMW ook aan de cliënt geeft.

"De kost van het sociaal en administratief werk valt daar dus niet onder", klinkt het. "Een verhoogde terugbetaling (dus tot boven de 100 procent) zou betekenen dat de federale overheid ook de personeelskost of andere kosten (administratie, tolken ...) voor een stuk mee betaalt."

Ook bij Syrische vluchtelingen

De VVSG wijst erop dat zo'n regeling enkele jaren geleden ook gold bij de komst van Syrische vluchtelingen. En "nu verwacht men nog veel meer mensen, naar schatting 200.000 waarvan toch minstens de helft op het OCMW aangewezen zal zijn".

Voorts pleiten de OCMW's voor een duidelijk kader om een vergoeding aan te rekenen voor huisvesting. "Het is voor iedereen logisch dat wie een uitkering krijgt, betaalt voor de huisvesting die wordt aangeboden. Ook andere leefloners betalen immers huur", zo luidt het. "Om discussies op het terrein te vermijden, is de VVSG voorstander van een helder kader dat die huisvestingskost vastlegt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni