Ook dringende medische ingrepen worden uitgesteld

© PhotoNews
| Brusselse ziekenhuizen, zoals het Sint-Pietersziekenhuis, bereiden zich voor op de besmettingspiek door het coronavirus (archiefbeeld).

Door de corona-epidemie worden niet alleen niet-dringende medische ingrepen uitgesteld, maar ook dringende ingrepen. Dat blijkt uit een eerste bevraging van Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor de volksgezondheid. Gezondheidsorganisaties trekken aan de alarmbel.

Een groot deel van de deelnemers aan de enquête waarover de kranten van Sudpresse berichten, verklaarde dat ze de afgelopen vier weken een doktersafspraak hebben geannuleerd. Het aantal afzeggingen varieert van 25 procent tot 90 procent, afhankelijk van het soort ingreep.

Uitstel van doktersbezoek

Maar alarmerend is het feit dat ook 65 procent van de personen die een medisch-technische ingreep moesten ondergaan, zoals bijvoorbeeld nierdialyse of radiotherapie, die hebben moeten annuleren. Sciensano ondervroeg 44.000 Belgen, van wie 64 procent in Vlaanderen.

Uit onderzoek van het UZA bleek ook al dat mensen hun doktersbezoek wel degelijk uitstellen, uit angst om besmet te raken met het nieuwe coronavirus of omdat ze menen dat artsen nu overwerkt zijn. Hierdoor ontstaat het risico dat sommigen te lang wachten en te laat zijn met een behandeling.

Geen kankerscreenings meer

In Le Soir en Het Laatste Nieuws trekt het platform van gezondheidsexperts en de farmasector All.Can Belgium dan weer aan de alarmbel over de strijd tegen kanker. Men vreest dat de strijd tegen het nieuwe coronavirus zorgt voor 'collateral damage' in andere gezondheidsdomeinen.

Elk jaar worden zo'n 68.000 nieuwe gevallen van kanker ontdekt, maar sinds het begin van de lockdown ligt de screening bij asymptomatische gevallen volledig stil. Deze situatie kan geen maanden duren, want dan dreigen heel wat kankerdiagnoses te laat te komen, waarschuwt All.Can.

"Elke dag die verloren gaat, is een dag minder in termen van overlevingskansen en levenskwaliteit. Hoe meer tijd er verloren gaat, hoe groter het risico op collateral damage", aldus professor Ahmad Awada, voorzitter van het platform. All.Can oppert om kankerpatiënten prioritair te testen op het virus en op eventuele antistoffen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?