Covid-19-commissaris Pedro Facon op weg naar het overlegcomité van de verschillende Belgische regeringen van 16 oktober 2020, waar nieuwe en wellicht strengere maatregelen zullen worden besproken worden om het coronavirus en de ziekte Covid-19 in te dij

Opdracht Gems-expertengroep loopt begin april af

EDB
© BRUZZ
02/03/2022

Expertengroep Gems en coronacommissaris Pedro Facon zwaaien begin april af. Het aantal medewerkers is al afgebouwd en de bevoegdheden worden mondjesmaat overgedragen aan het nationaal crisiscentrum en de federale overheidsdienst Volksgezondheid.

Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd aan persagentschap Belga. Officieel loopt de opdracht van het Coronacommissariaat en de Gems-expertengroep nog tot 8 april. Ook de coronabarometer, die volgende week naar code geel gaat, wordt in april wellicht definitief uitgeschakeld. De epidemiologische situatie laat toe om het crisisbeheer af te bouwen, ook op het vlak van crisiscoördinatie, klinkt het.

Facon benadrukt aan De Standaard dat de ontbinding van het coronacommissariaat er ‘op eigen vraag’ komt. Ter voorbereiding van zijn afscheid legde hij een uitvoerige nota neer bij het Overlegcomité. Die beschrijft hoe de crisiscoördinatie tussen het crisiscentrum en Volksgezondheid moet gebeuren na afloop van de federale fase en het verdwijnen van het commissariaat.

"De tijd is rijp om onze opdrachten terug te geven aan de administratie', zegt Facon aan De Standaard. "Om die te versterken, investeerde de regering al in de aanwerving van 223 nieuwe voltijdse werknemers."

Pedro Facon, voormalig directeur-generaal Gezondheidszorg, werd in oktober 2020 voorgedragen door premier Alexander De Croo (Open VLD) om ‘de olie in de machine te zijn’ tijdens de coronacrisis. Hij bleef uiteindelijk veel langer dan verwacht aan boord om de complexe staatsstructuur te stroomlijnen in crisistijd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni