Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke na het federaal overlegcomité van 26 november 2021, waar nieuwe coronamaatregelen besproken werden

| Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke na het federaal overlegcomité van 26 november 2021, waar nieuwe coronamaatregelen besproken werden.

Overlegcomité vrijwaart wellicht de horeca

© Belga
03/12/2021
Updated: 03/12/2021 13.07u

Het Overlegcomité, dat vrijdagochtend om 9 uur van start ging, verloopt moeizaam. Vooral een mogelijke afkoelingsperiode in het onderwijs vormt een splijtzwam. Over de horeca is er wel al een voorlopig akkoord. Daar zou niets veranderen aan de geldende regels.

De federale regering en de deelstaten overleggen vrijdagochtend al voor de derde keer in evenveel weken tijd over de coronasituatie. De strengere maatregelen die de voorbije twee weken zijn genomen zijn er voorlopig nog niet in geslaagd om de druk in de zorgsector voldoende te verlichten, en dus kon premier Alexander De Croo (Open VLD) - na een opvallende sortie van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en op basis van adviezen van het coronacommissariaat en van expertengroep GEMS - niet anders dan opnieuw snel schakelen.

Om de epidemie opnieuw onder controle te krijgen leggen de GEMS-experten een stevig pakket maatregelen op tafel. Het gaat dan onder meer om een afkoelingsperiode in het onderwijs, met een tiendaagse sluiting van de lagere scholen en een vorm van hybride onderwijs in het middelbaar. Daarnaast pleiten ze voor een sluitingsuur in de horeca van 20 uur en een terugkeer van de contactbubbels.

Alvast het advies voor de horeca zou niet worden gevolgd door de ministers rond de tafel. Het sluitingsuur blijft op 23 uur en we mogen nog steeds met zes rond een tafel zitten. Al is er traditioneel pas een akkoord zodra er over alles een akkoord is.

Geen heilige huisjes

Over het onderwijs wordt nog stevig gediscussieerd. N-VA en PS verzetten zich hevig tegen een sluiting van de scholen, maar zij zouden toch een korte afkoelingsperiode moeten accepteren. De piste die momenteel voorligt is een sluiting in de laatste week voor de kerstvakantie.

Premier De Croo wilde donderdag in de Kamer niet vooruitlopen op de beslissingen, maar benadrukte wel dat geen enkele maatregel taboe mag zijn. "Iedereen zal over zijn schaduw heen moeten stappen. Op een moment als dit kunnen er geen heilige huisjes zijn", zei hij.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vond het expertenrapport van de GEMS alvast "een zeer goed uitgangspunt". Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) riep donderdagavond al op om naast de virologische winsten ook de maatschappelijke kosten van een sluiting van de scholen in rekening te nemen. "De laatste plek waar je verplicht het licht uitdoet, is de school."

"Ik ­begrijp dat de wetenschappers strenge maatregelen voorstellen, maar het is de taak van de politici om die argumenten in de weegschaal te leggen tegenover andere gemeenschappelijke belangen," aldus Weyts. "Er is een bereidheid om offers te brengen, net óm de scholen te kunnen openhouden." Weyts krijgt de steun van zijn Franstalige collega Caroline Désir (PS). "In Franstalig ­België zijn vandaag slechts 40 van de 2.700 scholen dicht," laat ze via haar woordvoerder weten. "Het heeft toch geen enkele zin om scholen die kunnen functioneren te sluiten?"

Het is in elk geval expliciet de bedoeling om de coronamaatregelen deze keer goed te krijgen. "Als het stormt en het blijft stormen, kan je de dijken blijven versterken, maar op een gegeven moment moet je ze wel echt sterk genoeg maken. Het kan niet de bedoeling zijn dat we nog een vierde Overlegcomité samenroepen", waarschuwde Vandenbroucke in de Kamer.

Het Overlegcomité zit sinds 9 uur fysiek samen in het Brusselse Egmontpaleis. Nadien volgen tekst en uitleg bij de getroffen maatregelen tijdens een persconferentie om 14.45 uur. Dat heeft de woordvoerder van premier Alexander De Croo gemeld op Twitter.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni