Open brief Sammy Mahdi over intrekking verblijfsrecht Toujgani: 'Niet lichtzinnig'

© PhotoNews
| Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) reageert in een open brief op de heisa die ontstond nadat hij de verblijfsvergunning introk van de imam van de grootste moskee van het land.
In de krant Le Soir onderstreept hij dat die beslissing niet lichtzinnig werd genomen.

Twee dagen na de aankondiging dat de hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek Mohamed Toujgani zijn verblijfsvergunning verliest, reageert staatssecretaris Sammy Madhi in een open brief in de Franstalige krant Le Soir. Toujgani, die zich momenteel in Marokko bevindt, is een bekende in de moslimgemeenschap. Hij is de eerste imam van de grootste moskee van het land, de Al Khalil moskee in Molenbeek. De Iman staat er bekend als een conservatieve, maar volgens sommige waarnemers gematigde, emblematische figuur.

Emotioneel

De toon van de open brief die Sammy Mahdi schreef, is emotioneel. De staatssecretaris verwijst ondermeer naar de reacties die hij kreeg; positieve -ook vanuit de moslimwereld- maar daarnaast ook veel negatieve. Hij heeft het in het bijzonder over een aantal zeer persoonlijke aanvallen die hem erg hebben geraakt. "Willen sommigen dan dat ik de rapporten van de Staatsveiligheid naast me neerleg omdat mijn roots in Bagdhad liggen?", vraagt Mahdi. Hij verwijst ook naar zijn vader die "een moslim is die hem altijd heeft geleerd om te oordelen op basis van wat mensen doen en niet op basis van hun huidskleur of overtuiging".

Kern

Over de kern van de zaak herhaalt de staatssecretaris wat hij al eerder zei. "Ik denk dat ik gedaan heb wat nodig was. Of liever, ik weet dat ik gedaan heb wat juist en noodzakelijk is," verklaart hij in de open brief. De beslissing dateert trouwens al van 12 oktober vorig jaar. Mahdi trok het verblijfsrecht van de imam in "omwille van signalen van een ernstig gevaar voor de nationale veiligheid". Hij baseerde zich daarvoor op informatie van de veiligheidsdiensten en nam de beslissing naar eigen zeggen "niet lichtzinnig".

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?