Overleef de tweede zit dankzij deze studiehotspots

Studenten in Muntpunt

De herexamens komen eraan, de deadline voor de scriptie in tweede zit nadert, en daarmee start ook voor velen de zoektocht naar een rustige studieplek. Geen sincecure in Brussel. BRUZZ maakte daarom een overzicht.

De tweedezittijd breekt binnenkort aan. Veel jongeren studeren graag op openbare plekken om in groep te lijden, en om te ontsnappen aan de vele afleidingen thuis. Ook de zomerse temperaturen moedigen studenten niet aan om uren met de neuzen in de boeken te zitten.

Brusselse studenten weten echter dat goede studieplekken in de stad schaars zijn. Bovendien is het in de universiteitsbibliotheken tijdens de zomermaanden vaak te warm. Thesisschrijvende en/of blokkende jongeren kunnen alvast terecht bij de hieronder opgelijste studieplekken.

Brik Study Spaces

Naar gewoonte komt de Brusselse studentenorganisatie Brik tegemoet aan de stijgende vraag van studenten om tijdens de blok in groep te studeren. Van 1 tot 30 augustus kan iedereen terecht bij deze pop-upstudieplekken. Alle informatie over de openingsdagen- en uren kun je raadplegen op de website van Brik.

 • Open House Brik: 20 plaatsen. Zavelput 20, 1000 Brussel
 • Spaces European District: 15 plaatsen. Belliardstraat 40, 1040 Brussel
 • Spaces Auderghem: 15 plaatsen. Herrmann-Debrouxlaan 54, 1160 Oudergem
 • Bib Joske: 16 plaatsen. Grensstraat 2, 1210 Sint-Joost-ten-Node

Regus

In samenwerking met Brik stelt Regus ook van 1 tot 30 augustus zijn business lounges gratis open voor studenten. Alle locaties zijn uitgerust met airconditioning en wifi. Bovendien krijgen de studenten er gratis water, koffie of thee aangeboden. De plekken zijn toegankelijk op weekdagen van negen uur ’s ochtends tot vijf uur ’s avonds. In Brussel kan je terecht op elf verschillende adressen:

 • Regus Central Railway Station: 10 plaatsen. Europakruispunt 2, 1000 Brussel
 • Regus Central Station: 10 plaatsen. Koloniënstraat 11, 1000 Brussel
 • Regus Square de Meeûs, 15 plaatsen. De Meeûssquare 37, 1000 Brussel
 • Regus City Dox: 10 plaatsen. Industrielaan 9, 1070 Anderlecht
 • Regus City Center: 10 plaatsen. Stephanie Square, 1050 Elsene
 • Regus IT Tower: 15 plaatsen. Louisalaan 480, 1050 Elsene
 • Regus ZuidMidi Railway Station: 10 plaatsen. Fonsnylaan 46, 1060 Sint-Gillis
 • Regus South Station: 10 plaatsen. Marcel Broodthaersplein 8, 1060 Sint-Gillis
 • Regus EU Schuman, 10 plaatsen. Schumanplein 11, 1040 Etterbeek
 • Regus EU Commission: 15 plaatsen. Schumanplein 6, 1040 Etterbeek
 • Regus West Basilix: 15 plaatsen. Keizer Karellaan 580, 1082 Sint-Agatha-Berchem

Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO)

Tot en met 22 augustus stelt het VBO een van zijn vergaderzalen open voor zestig studenten die een studieplek zoeken in de stad. Naast airco en wifi, is er ook gratis koffie, thee, chocomelk en water. De zaal ligt op enkele minuten van het Warandepark, dus ideaal voor wie tijdens de pauze zijn benen wil strekken. Vergeet zeker je studentenkaart niet!

 • VBO vzw: 60 plekken. Ravensteinstraat 4, 1000 Brussel

Tobania

Ook consultancy bedrijf Tobania wil studenten in de week van 12 augustus steunen tijdens hun herexamens in wat zij hun Study Chalet noemen. "Wij zijn een jong team, dus we weten nog goed hoe vervelend het is voor studenten om fijne studeerplekken te vinden," zegt Lien Robberechts van Tobania. "Wij hebben vernieuwde kantoren en stellen die graag even open. Wij zijn gespecialiseerd in business en technology, dus economie- of IT-studenten mogen ons altijd vragen stellen."

Studenten worden er in de watten gelegd. Niet alleen wordt er eten, drank en ontspanning voorzien, studenten kunnen ook gebruik maken van een gratis taxidienst. Het enige wat je moet doen, is je inschrijven. Tobania laat je dan zo snel mogelijk weten wanneer je mag langskomen.

 • Tobania HQ: 4 plekken. Romeinsesteenweg 564, 1853 Strombeek-Bever

OCMW

Vorig jaar waren de studieplekken van het OCMW van Brussel-Stad een groot succes. Ook dit jaar openen ze, van 1 augustus tot 6 september, enkele ruimtes voor blokkende studenten. Ze krijgen er gratis koffie en fruit en mogen kosteloos gebruik maken van de computers, wifi en printers.

 • Spiegelstraat 7, 1000 Brussel
 • Bruynstraat 221, 1120 Neder-Over-Heembeek
 • Heizelstraat 3, 1020 Brussel

Muntpunt

Naast de gemeentelijke bibliotheken kun je natuurlijk terecht in Muntpunt, de Nederlandstalige hoofdstedelijke bibliotheek. De populariteit van de bibliotheek resulteert al jaren in lange wachtrijen. Daarom lanceerde Muntpunt de webapplicatie Bookaplace, waar alle studenten gratis een plekje kunnen boeken.

Een nadeel? Voor een bezoek aan het toilet betaal je 50 cent per keer.

 • Muntpunt: 270 plekken. Munt 6, 1000 Brussel

Koninklijke Bibliotheek

In de studiezaal van de KBR kunnen 200 personen plaatsnemen. Daarnaast is er ook de leeszaal met 160 plaatsen, waar iedereen de boekencollectie van de bibliotheek kan raadplegen. Elke zaal is uitgerust met wifi en er zijn stopcontacten voorzien waarop je je laptop kunt aansluiten.

Voor toegang tot die zalen betaal je als student 5 euro voor een dagkaart en 15 euro voor een jaarkaart. Wie echt krap bij kas zit en wel kan tegen wat drukte tijdens de middag, kan ook in de cafetaria op de vijfde verdieping gaan zitten. Zowel binnen als buiten op het terras heb je daar een mooi uitzicht over Brussel.

Tijdens de zomermaanden opent de KBR van 9 uur tot 17 uur en sluit ze in het weekend.

 • KBR: Keizerslaan 4, 1000 Brussel

Goedbewaarde geheimen

Diehard studenten die al wat ervaring hebben met het Brusselse studeeraanbod, zoeken plekken op die niet per se bedoeld zijn om te studeren, maar waar het evengoed mogelijk is. Zo zijn de Hortahal in de Bozar en de leeszaal van Cinematek koele ruimtes met wifi en toiletten.

"Er zijn inderdaad enkele tafeltjes in de Hortahal," weet een medewerker van Bozar te vertellen. "Die zijn eigenlijk niet bedoeld voor studenten, maar het gebeurt wel dat daar tijdens de examenperiode enkele studenten zitten. Dat is geen enkel probleem."

Voor een ontspannen sfeer en een lekker drankje begeven studenten zich heel het jaar door naar laptopvriendelijke koffiebars. Café Récré en Workshop Café zijn ondertussen helaas gesloten, maar plekjes als Or Coffee, JAT, Café Capitale en Living Room krijgen behoorlijk wat studenten over de vloer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?