| De Zuidfoor op 23 juli 2022.

Overleg Zuidfoor: Buurtbewoners eisen meer, schepen Maingain vreest boetes

Jaani De Koker
© BRUZZ
13/07/2023

De saga rond de geluidsnormen lijkt eindelijk in de plooi te vallen. Omwille van een foute datum in het dossier trok burgemeester Philippe Close donderdag de uitzondering op nachtlawaai terug. De buurtbewoners reageren opgelucht, schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi) iets minder. “Hopelijk komt het niet weer tot gedoe met boetes en kunnen we met de buurt samen naar oplossingen zoeken”, klinkt het bij een eerste overleg.

De overlast van de Zuidfoor is geen nieuwe discussie, maar bereikte deze zomer wel een hoogtepunt nadat Close een uitzondering had toegestaan op de geluidsnormen voor de kermis. “Dat was de druppel, bovendien kwam de aanvraag (op 20 juni) voor die uitzondering veel te laat,” aldus de buurtbewoners.

Diezelfde bewoners halen nu opgelucht adem. Donderdag raakte bekend dat de uitzondering op de geluidsnormen ingetrokken werd, nog voor de zitting bij de Raad van State kon plaatsvinden. De Zuidfoor zal volgens de standaard regels tot 95 decibel geluid mogen maken overdag, vanaf 22 uur moet de muziek beperkt worden tot 75 decibel.

Door het wegvallen van de eerdere uitzondering treden de regionale regels ook weer in werking. Dat betekent dat Leefmilieu Brussel geluidsmetingen kan doen bij de buurtbewoners thuis. Als die overschreden worden, kunnen foorkramers boetes krijgen.

'De maximum geluidsnorm van 95 decibel moet omlaag, maar het ongenoegen gaat verder'

buurtbewoonster Goedele Desmet

“Dit voelt als een kleine overwinning”, zei Goedele Desmet in een eerste reactie aan BRUZZ. “Op een evenement dat vijf weken duurt, is het niet logisch om een uitzondering op de geluidsnormen in te voeren.” Het is volgens hen nu zaak om ervoor te zorgen dat de normen worden nageleefd. "We vinden wel dat Stad Brussel moet opdraaien voor de boetes, zij organiseren namelijk het evenement."

Boetes

Maingain hoopt vooral dat het tijdens de 140 ste editie van de Zuidfoor niet tot dat punt moet komen, zoals vorig jaar. “Als er problemen zijn moeten we met elkaar kunnen babbelen, zodat we op tijd kunnen ingrijpen.”

Daarom vond donderdagavond een eerste overleg plaats tussen Stad Brussel en de buurtbewoners. “De geluidsnorm van maximum 95 decibel moet omlaag, maar het ongenoegen gaat verder”, klonk het bij de buurtbewoners die vinden dat de Zuidfoor de middenberm van de Poincarélaan ontgroeid is. “De locatie van de kermis heeft zoveel potentieel, maar ofwel is er kermis, ofwel is het daar een parking en stort.” Een Brusselse leefwijk verdient volgens Goedele Desmet beter.

'De foorkramers zijn verplicht over een geluidsmeter te beschikken om controles te vergemakkelijken'

schepen Fabian Maingain

Voorzitter van de Zuidfoor, Patrick De Corte leek toch aangedaan door de nieuwe omwenteling en vreest voor het imago van de foorkramers. De Corte wil benadrukken dat de situatie ook leefbaar moet blijven voor hen. “Te veel regels werkt beperkend en heeft zware financiële gevolgen, ook voor kramers die de geluidsnormen wel respecteren. De Zuidfoor blijft een belangrijk evenement, het is de mooiste kermis van België.”

Normale werking

Toch geeft de voorzitter toe dat dit in principe weinig verandert aan de werking van de Zuidfoor. Zo gaf schepen Maingain eerder al aan dat de teruggedraaide beslissing van Stad Brussel niet betekende dat er geen geluidsnormen zouden zijn. “De voorbereiding voor de opening loopt dus gewoon verder”, zegt hij. “We gingen sowieso meetapparatuur installeren voor deze editie en de foorkramers zijn verplicht over een geluidsmeter te beschikken om controles te vergemakkelijken.”

Bovendien zijn er de afgelopen jaren al meer maatregelen genomen om de geluidswensen van de buurtbewoners tegemoet te komen. Zo kreeg de Zuidfoor sluitingsuren: rond middernacht in de week en een uur later in het weekend, de muziek moet zelfs een uur vroeger gedoofd worden.

Andere maatregelen

Tijdens deze editie wordt om de veiligheid van de Zuidfoor te garanderen tot slot nog extra politiepatrouilles ingeschakeld aan de Brusselse Zuidlaan, vertelt Maingain bij het overleg. Er komen ook extra netheidsmaatregelen en een verbod op deelsteps en deelfietsen, alsook een beperking op de rijsnelheid van auto's tot maximaal 30 kilometer per uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Zuidfoor, Raad van State, geluidsnormen, Fabian Maingain

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni